‘Intensive Care Gelre Ziekenhuis binnenkort weer terug’

0
Het Gelre Ziekenhuis in Zutphen

(dit is een bericht van onze mediapartner LokaalGelderland.nl)
ZUTPHEN/LOCHEM –
De (langdurige) intensive care (IC) van het Gelre Ziekenhuis komt als het goed is binnenkort terug. Dat stelde de Raad van Bestuur maandagavond in een forumvergadering. De politiek in onder meer Zutphen en Lochem maakte zich zorgen over het verdwijnen van de IC in Zutphen, nadat het ziekenhuis dit afschaalde naar ‘high care’ (HC).

In Zutphen dienden de PvdA, Stadspartij, Burgerbelang en BewustZW een motie in waarin ze het de burgemeester en wethouders opriepen om zich in te zetten voor het behoud.

“De patienten kunnen gewoon nog in Zutphen terecht”

Michel Galjee, Raad van Bestuur Gelre Ziekenhuizen

Normen
De afschaling kwam doordat de afdeling niet aan de normen voldeed. ,,Echter was de gezondheid van de patient nooit in gevaar” aldus Michel Galjee van de Raad van Bestuur van het Gelre Ziekenhuis. De ICT-systemen van de afdeling waren niet voldoende op elkaar afgestemd. Daarom is in overleg met de inspectie de zorg afgeschaald.

Echter heeft het weinig grote gevolgen volgens Galjee: ,,De patienten kunnen gewoon nog in Zutphen terecht. Het gaat om mogelijk één patient per week die na 24 uur overgebracht zou moeten worden naar Apeldoorn”

“We hopen dat dit binnen enkele weken kan”

Michel Galjee, Gelre Ziekenhuizen

Opschalen
Het ziekenhuis werkt er nu hard aan om weer te voldoen aan alle normen. Hierna willen ze ook het zorgniveau weer opschalen naar intensive care. ,,We hopen dat dit binnen enkele weken kan, maar dit hangt af van de visitatie.”

Galjee ontkent dat de afschaling te maken heeft met de financiele situatie van het ziekenhuis, die er niet enorm positief voorstaat. ,,Sterker nog: het kost nu alleen maar extra geld. We krijgen geld voor HC-zorg, en we bieden IC-zorg.”