Inspectie: ‘IC-zorg Gelre Ziekenhuis wél in gevaar geweest’

0
Het Gelre ZIekenhuis in Zutphen (foto: lokaalgelderland.nl)
 (dit bericht is afkomstig van onze mediapartner LokaalGelderland.nl)

ZUTPHEN – Het Gelre Ziekenhuis in Zutphen heeft een flinke tik op de vingers gekregen van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Begin maart werd, na een visitatie, de afdeling Intensive Care afgeschaald naar High Care.

Eisen
De afschaling had te maken met de eisen voor een IC-afdeling. Na een visitatie bleek dat het ziekenhuis niet aan alle eisen voldeed. Volgens de Raad van Bestuur waren de betrokken hiaten niet van directe invloed op de zorg. ,,Echter was de gezondheid van de patiënt nooit in gevaar”, zei Michel Galjee van de Raad van Bestuur eind maart in een forum bij de gemeente.

Wel in gevaar
Volgens de IGZ waren er echter wél risico’s voor de zorg die het ziekenhuis aan patiënten verleende. Daarnaast heeft het ziekenhuis de risico’s van de afschaling niet voldoende ingeschat.

Zorgbeleidsplan
Het ziekenhuis moet nu in opdracht van de inspectie binnen één maand alles op een rijtje zetten via een op te stellen zorgbeleidsplan. ,,Daarin moet precies staan welke zorg het ziekenhuis aan welke groepen patiënten kan leveren”, schrijft de inspectie. Daarnaast moet het ziekenhuis aangeven hoe ze dat gaan communiceren naar patiënten.