Bestuursvoorzitter Eringa van Gelre komt niet opdagen

1
Actievoerders bij Gelre ziekenhuis in Zutphen. Ze wachten vergeefs op de komst van bestuursvoorzitter Pier Eringa (foto: LochemsNieuws)

ZUTPHEN/LOCHEM – Grote verontwaardiging ontstond zaterdag bij actievoerder van ‘Red het Gelre’ toen bleek dat bestuursvoorzitter zijn toezegging om rond 12.00 uur in gesprek te gaan niet nakwam. De actievoerders zouden zich niet aan de afspraken hebben gehouden door op te roepen massaal naar het ziekenhuis te komen. Dat werd kenbaar gemaakt via een mededeling op de deuren van het Zutphense ziekenhuis, die hermetisch waren afgesloten. Ook was politie aanwezig.

Lees HIER een eerder bericht over de acties van vrijdag…

De deuren bleven voor de groep van naar schatting 40 demonstranten gesloten. Binnen, in de hal van het ziekenhuis, stonden sympathiserende personeelsleden van het ziekenhuis met buttons van Red het Gelre. Fractievoorzitter Mart de Ridder van de SP Zutphen-Warnsveld noemde afwezigheid van Eringa een schande. “Volgens is gebleken dat het aanbod om in gesprek te gaan achteraf slechts een list was om de actie van vrijdag te beëindigen.

Onbetrouwbaar

“Nu blijkt opnieuw dat Eringa onbetrouwbaar is. Hij is een loopjongen van de zorgverzekeraars”, aldus De Ridder. Vrijdagochtend bezette een groep inwoners, patiënten en (voormalig) personeel de ziekenhuishal. ‘s Avonds verlieten zij het ziekenhuis, nadat Eringa had toegezegd om in gesprek te gaan. Uit een persbericht van het ziekenhuis is daarbij afgesproken dat het om een kleine delegatie zou gaan. De actiegroep werd ook door de politie aangesproken op de oproep om met zoveel mogelijk mensen naar het ziekenhuis te komen.

De Ridder bestrijdt met klem dat actievoerders patiënten en andere bezoekers van het ziekenhuis zouden hebben lastiggevallen. Volgens het persbericht van het ziekenhuis hebben sommigen zich hierover geklaagd. De Ridder noemt het: “Strategie om ons zwart te maken. We spraken af dat we geen mensen zouden lastigvallen en daar hebben we ons aan gehouden.

lees verder onder de foto…

De afzegging van Pier Eringa (foto: LochemsNieuws)

Gezocht

Het idee was de SP-Kamerlid Jimmy Dijk in gesprek zou gaan met Eringa. De actievoerders toonden zaterdag posters met een foto van Eringa en de tekst ‘Gezocht’. Die werden overal op het ziekenhuisterrein opgehangen. De bedoeling was verder dat Eringa zijn handtekening zou zetten onder een brief aan minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid waarin aandacht werd gevraagd voor de situatie in Zutphen en op andere plekken waar hetzelfde speelt. De handtekeningen van een vertegenwoordiger van het personeel en van de actiegroep staan daar al op.

Met zijn handtekening zou Eringa de kant van het personeel en de inwoners van de regio kunnen kiezen, zo was zaterdag te beluisteren. Of die handtekening er komt, moet dinsdag blijken. Overigens doet ‘Red het Gelre’ ook nu de oproep aan iedereen die voor het behoud van een volwaardig ziekenhuis is, om erbij te zijn. Het gesprek staat gepland voor 11.30 uur.

Actievoerders komen er niet in. De hoofdingang van het ziekenhuis bleef dicht (foto: LochemsNieuws)

 

 

1 REACTIE

Comments are closed.