Innovatie Coöperatie maakt na jaar de balans op [video]

0

LOCHEM – De Innovatie Coöperatie werd een jaar geleden gelanceerd in Lochem. Donderdag werd de eerste verjaardag gevierd en de balans opgemaakt tijdens een Agro Innovatie Event. Er gebeurt veel op het gebied van innovatie in de landbouw en veeteelt, zo bleek uit onder meer een aantal interviews.

De Innovatie Coöperatie startte een jaar geleden in het gemeentehuis van Lochem. Toen waren parkeerplaats en raadszaal haast te klein om alle belangstellenden te herbergen. Dit keer kwamen er naar schatting zo’n honderd mensen op af.

Agrarisch centrum

De organisatie is gericht op de Achterhoek en de zogeheten Cleantech Regio. Bestuurlijk zijn dat twee regio’s – Regio Achterhoek en Regio Stedendriehoek – en Lochem meet zich graag de rol aan van agrarisch (kennis)centrum op het snijvlak van die regio’s.

Wethouder Bert Groot Wesseldijk refereerde er in zijn openingswoord aan dat de sector momenteel veel te verduren heeft. “Belangrijk is dat je vanuit de bedrijfsvoering invulling geeft aan veranderingen en innovaties en dus niet omdat het moet. Anderzijds vraagt de maatschappij dingen van boeren. Daar moet je voor open staan.”

Niet blijven mopperen

Groot Wesseldijk verder: ,,Het zijn roerige tijden. We zien dat met de vuist op tafel slaan werkt. Maar je moet niet blijven hangen in gemopper en roepen dat je zo hard moet werken. Hard werken doen veel meer mensen. Wij als gemeente proberen boeren te ondersteunen waar we dat kunnen.”

Imago

Het imago van boeren is sterk wisselend. Veel Nederlanders steunen ze door dik en dun als de mensen achter ons voedsel. Anderen vinden dat de sector te weinig oog heeft voor milieu en te weinig oor voor verandering. Een donderdag vertoonde video van vlogger Tessa Kraijer leert dat het met het imago onder inwoners van Lochem wel goed zit. Tijdens straatinterviews tekende ze overwegend positieve reactie op. De video is bij dit artikel te zien.

Interviews

De innovatie-makelaars van de coöperatie, Carel de Vries en Erik Koldewey, interviewden afwisselend de betrokkenen bij vier verschillende en innovatieve projecten. Het zonnebloemlint langs maisvelden heeft zich daarvan de meeste bekendheid verworven. Dat project levert bovendien een positieve bijdragen aan het imago van boeren.

Zonnebloemen

Annelies Hijink van de Bijenhoudersvereniging vertelde dat onderzoek heeft uitgewezen dat in het lint met zonnebloemen en kruiden wel 30 diersoorten zijn aangetroffen, variërend van vlinders en bijen tot andere insecten en vogels. In 2020 moet opnieuw een lint van 25 kilometer langs de akkers ontstaan. Daarvan is op dit moment zo’n 900 meter aangemeld.

Precisiebemesting

Tijdens een ander interview vertelden melkveehouder André de Groot uit Laren en Arjan Prinsen van Groot Zevert Vergisting in Haarlo over hun ervaringen met precisiebemesting. Het doel is om de Achterhoek kunstmestvrij te maken en te schakelen naar groene meststof. De eerste resultaten zijn opzienbarend: tien procent meer opbrengst en minder uitspoeling van schadelijke stoffen.

Dit wordt bereikt door in eerste instantie minder mest toe te voegen. Als de mais ongeveer kniehoogte heeft bereikt wordt bijgemest met Groene Weide Meststof. Slootsmid Laren ontwikkelde hiervoor een speciale machine. Prinsen denkt dat deze machines in een veel bredere uitvoering voor meer efficiency kan zorgen. De winst van deze aanpak zit ‘m onder meer in minder kunstmestproductie. Daarbij komt veel COvrij.

lees verder onder de foto…

Wethouder Bert Groot Wesseldijk opent het Agro Innovatie Event in de Locheme raadszaal (foto: LochemsNieuws)

Landgoed Velhorst

Arjen en Winny van Buuren zijn een half jaar geleden gestart met de agrarische exploitatie van landgoed Velhorst bij Almen. Arjen vertelde dat hij steeds hoort dat hij en zijn vrouw innovatief bezig zijn, maar dat ze in werkelijkheid juist vooral terug in de tijd gaan met hun aanpak van het gemengde bedrijf. Biologisch, en met oog voor de natuur.

Vermarkten

De innovatie zit ‘m vooral in het vermarkten van de producten, via onder meer een webshop en via lidmaatschap. Dat laatste zorgt voor een korte lijn tussen boer en consument. Er zijn in inmiddels zo’n 120 leden genoteerd. Zij krijgen korting op producten en brengen regelmatig een bezoek aan de Velhorst om tijdens een wandeling meer inzicht te krijgen in de werkwijze. Inmiddels zijn de voorbereidingen gestart voor de haverteelt. Dit moet leiden tot Velhorst-muesli en -havergrutten. Een ook aan koolzaadolie en zelfs een eigen bier wordt gewerkt.

Onderwijs en praktijk

Als laatste kwam donderdagavond de relatie tussen onderwijs en praktijk aan de orde. Bestuursvoorzitter Willem Huisman van het Zone.college (fusie AOC Oost en Groene Welle) vertelde met de nodige trots in zijn stem dat het nieuwe beleidsplan aanstuurt op 40% werken in de praktijk. “Door veel in de praktijk te werken leren onze studenten alle facetten van het agrarisch ondernemerschap kennen. De pure vakkennis leer je tijdens een stage ook wel, maar ondernemerschap is meer dan vakkennis.”