Ineens twee aanbieders internet buitengebied Lochem

3
Foto ter illustratie (bron: pixabay.com)

LOCHEM – Zo is er lange tijd helemaal geen uitzicht op snel internet in het buitengebied van de gemeente Lochem, zo zijn er ineens twee aanbieders tegelijk. Dat is niet per sé goed nieuws. De concurrenten CiF/Glasvezel Buitenaf en Digitale Stad Lochem gaan beide op jacht naar aansluiting van 50% van de percelen in het buitengebied. De kans dat beide aanbieders dat niet halen is niet denkbeeldig.

CIF
Na een impasse waarin Lochem nadacht over een leeg buizenstelsel om een geïnteresseerde partij (de kosten van) het graafwerk de besparen kon wethouder Bert Groot Wesseldijk begin december melden dat CIF de handschoen wilde oppakken. Datzelfde bedrijf had eerder door gebrek aan middelen laten dat Lochem voorlopig niet aan de beurt was. CIF biedt glasvezel aan onder de naam Glasvezel Buitenaf.

Digitale Stad
Nu meldt zich Digitale Stad Lochem per brief bij bewoners en ondernemers in het buitengebied. De Digitale Stad komt voort uit Delta Rijssen Glasvezel Investering. Geboden wordt een aansluiting via welke abonnementen kunnen worden aangesloten bij vrijwel alle bekende landelijke providers, zoals KPN, XS4ALL en Tele2. Digitale Stad Lochem houdt informatieavonden

Werving
Glasvezel Buitenaf gaat op korte termijn beginnen met de werving van klanten. Dat gaat onder meer via ambassadeurs die door de gemeente zijn geworven in de diverse kernen van gemeente. Er komen informatieavonden. Bij Glasvezel buitenaf is het aanbod van internetproviders beperkter. Particulieren kunnen kiezen voor CaiWay en Solcon. Voor zakelijke klanten zijn er andere keuzes mogelijk.

Tarieven
De Digitale Stad Lochem vraagt 1500 euro voor de aansluiting van een perceel. Dat kan ineens worden betaal of in twee termijnen van 775 euro. Ook is het mogelijk om in 60 maandelijkse termijnen van 29,95 euro (totaal 1797 euro) te betalen. Dit is dus exclusief de kosten van het abonnement voor internet, tv, telefoon en dergelijke.

Vastrecht
Bij Glasvezel Buitenaf hanteert een ander systeem. Wie tijdens de komende inschrijfperiode kiest voor deze aanbieder hoeft geen eenmalige aansluitkosten te betalen. Er is wel sprake van een vastrechtbedrag. Dat kan ineens worden afgekocht voor 1600 euro maar er kan ook worden gekozen voor een maandelijks bedrag van 12,50 euro. Hier zit in principe geen einddatum aan.

Gemengde gevoelens
Een woordvoerder van de gemeente Lochem liet donderdag doorschemeren dat in het gemeentehuis met gemengde gevoelens wordt gekeken naar de onverwacht concurrent van CIF. Die laatste heeft dit ook nog niet eerder meegemaakt. De gemeente kan een marktpartij niet zomaar wegsturen.

Langste eind
Nu moet dus worden afgewacht wie aan het langste eind trekt. Beide partijen stellen dat ze pas aan de slag te gaan als ze 50% van de potentiële markt binnen hebben gehaald. Als een van beide daar in slaagt dan is de vraag wat er met de klanten van de verliezer gaat gebeuren. Deze overdragen aan de concurrent zonder de betrokken klant te raadplegen zal niet gaan. En als de winnende partij opnieuw de boer op moet kost dat tijd.

Keuze
De kans is ook vrij groot dat geen van beiden 50% haalt. Dan moet er overleg plaatsvinden over hoe te handelen. Ook dan lijkt een tweede ronde om klanten te werven onvermijdelijk. Het is niet voor iedereen even duidelijk wat nu te kiezen. Dit blijkt onder meer uit de onderstaande tweet van GB-raadslid Freddy van Ditshuizen.

Informatie-avonden Digitale Stad Lochem:
Maandag 19 februari: De Witkamp in Laren
Dinsdag 20 februari: De Groene Jager in Barchem
Woensdag 21 februari: Bousema in Lochem
Donderdag 22 februari: Het Hart in Eefde
Alle bijeenkomsten beginnen om 19.30 uur

3 REACTIES

 1. Met twee aanbieders die allebei 50% participatie willen lijkt het project voor beiden vooraf al te gaan falen. 50% halen was met één aanbieder al een uitdaging met aansluitkosten van €1500 tot €1600 per huishouden.
  Ingrijpen van hogeraf is noodzakelijk. Bijvoorbeeld door die aansluitkosten te verlagen.
  Wanneer gaat provincie Gelderland zich ermee bemoeien? Snel Internet is essentieel voor economische ontwikkeling, en tegengaan van vergrijzing in o.a. de Achterhoek. Ik hoop dat de provincie (waar naar ik heb gehoord veel geld zit) met een maatregel komt. Bijvoorbeeld een subsidie voor huishoudens zodat die aansluitkosten omlaag kunnen en daarmee de participatie omhoog gaat. Of een garantie dat het netwerk sowieso aangelegd wordt ongeacht de participatie. Het gaat hier om een diepte-investering in essentiële infrastructuur.

  • Helemaal mee eens heb ook om het gevoel dat de bewoners worden uitgespeeld, bovendien we worden nu lekker gemaakt met 4G maar 5G komt eraan, denk dat het eindresultaat nul gaat worden

 2. Heb me aangemeld bij Digitale Stad met als voordeel dat de aanbieder waar ik nu de aansluiting hen via de telefonie koperdraad ook via de glasvezel levert. Scheelt een hoop gedoe qua emailadressen e.d.
  Maar als er twee aanbieders zijn, is de kans wel heel erg klein dat een van beide de 50% haalt.
  Digitale stad zit nu op 12%. Dat betekent dat er nu al 62% gehaald moet worden door beide aanbieders als je er van uitgaat dat de ander wel op 50% uitkomt of omgekeerd.
  Een aantal jaren geleden was er een mogelijkheid tot aansluiting in de buurt van Zutphen/Eefde bij een bedrag van ca. € 1800,– Het vereiste percentage werd bij lange na niet gehaald. Of nu de 50% makkelijk overschreden gaat worden?
  De aansluitkosten en ook de abonnementen verschillen niet zoveel van elkaar, dus het aantal aanmeldingen per aanbieder zal daardoor ws. niet veel verschillen.

  Eigenlijk had het een overheidstaak moeten zijn, iedereen een standaard aansluiting, betaald uit de belastingopbrengst. Het probleem dat het pas lucratief is bij minimaal 50% deelname of het risico dat de glasvezelaansluiting in het buitengebied er niet of pas over vele jaren komt, zou dan niet bestaan.

  De beste oplossing voor de aannemelijke situatie dat geen van beide aanbieders de 50% haalt, is dat degene die het hoogste percentage haalt, automatisch de aanmeldingen van de ander erbij krijgt als de som boven de 50% uit komt. Daarmee wordt een 2e ronde door slechts één van beide overbodig en een langdurige vertraging voorkomen. Een 2e ronde met meer aanbieders leidt tot hetzelfde probleem.

Comments are closed.