Lochemer en oud-Coberco-topman Plageman overleden

0
Johan Plageman (bron: FC Twente)

LOCHEM – Precies een week geleden – op vrijdag 9 februari – is Lochemer drs. Johan Plageman (75) overleden. In Lochem is hij vooral bekend geworden als topman van zuivelcoöperatie Coberco. Hij was daarnaast de eerste aanvoerder van FC Twente en van 2002 tot 2006 directeur van de Enschedese club.

Plageman woonde tot zo’n 3 jaar geleden aan de Marinus Naefflaan in Lochem. Sindsdien woonde hij in het appartementencomplex Stadenbos (Tusseler). Hij zette zijn kennis van coöperaties een aantal jaar geleden nog in ten behoeve van ANNO12, de poging van zijn ‘buurman’ Rob Adolfsen om een nieuwe zorgverzekeraar van de grond te tillen.

Voetballende doctorandus
Hij studeerde economie in Tilburg. Dat leidde ertoe dat hij in 1966 als eerste doctorandus was in het betaalde voetbal. Johan Plageman werd geboren in Losser. Daar begon hij ook zijn voetbalcarrière. Later speelde hij voor Sportclub Enschede dat in 1965 fuseerde met Enschedese Boys en toen FC Twente ging heten. Hij zou zowel de eerste aanvoerder worden als de man die het allereerste doelpunt voor zijn club scoorde.

Grote rol
Namens FC Twente zei technisch directeur Jan van Halst tegen dagblad Tubantia:  “We wisten dat Johan al enige tijd ziek was, maar toch schrik je. Een aantal collega’s – waaronder ikzelf – heeft nog met Johan gewerkt. We weten hoeveel hij voor de club heeft betekend. Johan speelde een grote rol in de reddingsoperatie van de club. Mede dankzij hem kwam FC Twente uit de financiële sores. Ik herinner me Johan als een rustige, integere, maar ook rechtlijnige man…”

Munsterman
Tijdens de genoemde reddingsoperatie trok Plageman vanaf 2003 op met Joop Munsterman. De karakters van beide heren botsten voortdurend en Plageman stapte in 2006 op.

Johan Plageman was in Lochem topman van Coberco, dat inmiddels is opgegaan in FrieslandCampina.

Hij was Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Johan Plageman is in besloten kring gecremeerd. FC Twente speelde afgelopen zondag tijdens het uitduel bij Ajax met rouwbanden.