IJsseljazz keert terug met Trijntje Oosterhuis als hoofdact

0
(bron: IJsseljazz.nl)

GORSSEL – IJsseljazz in Gorssel keert op zondag 11 september, na een gedwongen pauze van twee jaar, terug met onder meer Trijntje Oosterhuis, Hans Dulfer en tal van andere artiesten. Zoals gebruikelijk zijn er twee podia. Het hoofdpodium staat aan de Hoofdstraat, bij Den Oldenhof en het tweede podium aan de Joppelaan/Nijverheidsstraat. Daar draait het om bluesmuziek.

Het gratis toegankelijke festival begon in 2006 en is dit jaar toe aan de 15e editie De organisatie kondigde onlangs met gepaste de hoofdact voor de jubileumeditie aan. Zangeres Trijntje Oosterhuis treedt op met een eigen band. Haar carrière begon in de band Total Touch en ontwikkelde zich steeds meer richting de jazz. De afgelopen jaren kreeg ze veel aandacht door haar vertolking van songs van Burt Bacharach.

Hans Dulfer

Hans Dulfer hoort al bijna tot de ‘inboedel’ van IJsseljazz. Hij was er al vaak te horen en te zien, zoals tijdens de allereerste editie in 2006. Dit keer komt hij opnieuw met band. De saxofonist en zo’n beetje de godfather van de Nederlandse moderne jazz weet nog altijd een feest te maken van elk optreden. Ook nog op 82-jarige leeftijd.

Steffen Morrison is een echte soulman die opgroeide met het repertoire van legendes als James Brown, Otis Redding en Marvin Gaye. Maar alls songwriter liet hij zich ook beïnvloeden door The Rolling Stones en de teksten van Lou Reed. Hij trad onder meer op bij De Wereld Draait Door en werkte voor eerdere albums samen met producers Tjeerd Oosterhuis, de broer van Trijntje en vroeger de ‘andere helft’ van Total Touch.

Goudsmit en co.

De namen Goudsmit en Directie doken al eerder op tijdens IJsseljazz. In wisselende samenstelling. Gitarist Anton Goudsmit maakte deel uit van New Cool Collective. Drummer Cyriel Directie maakte ook deel uit van die band en was werkte onder meer met ‘de Dulfertjes’, Kane en Total Touch. Op IJsseljazz treden ze op met Hammondorganist Frank Montis. Hij treedt meestal op met een eigen band en was korte tijd actief in Gare du Nord. Het repertoire van dit trio zegt kenners genoeg: Grant Green, The Meters, John Scofield, en Eddie Harris.

lees verder onder de foto…

Anton Goudsmit tijdens een eerdere editie van IJsseljazz. In 2022 treedt hij op met Cyriel Directie en Frank Montis (foto: Niek Hidding)

Op het tweede podium treden veel bekende name uit de bluesscene op, waaronder The Hoochies, Stepping Stones 1978, Blind B’ & The Visionairs, What the Frnk en de Belgische band Gloomy Mess.

Eerbetoon

Vermeldenswaardig is nog de mobiele act die her en der in het dorp zal opduiken om hun, zoals de organisatie het noemt, de pannen van het dak te spelen. Hun podium is een hemelsblauwe Chevrolet. Hun komst is een eerbetoon aan de onlangs overleden trouwe vrijwilliger Anton Bruggeman, die een groot fan was.

IJsseljazz moet het hebben van de vrijwilligers en de regionale ondernemers die het festival mogelijk maken. Het trekt jaarlijks zo’n 15.000 bezoekers. Op de zaterdagavond wordt het Septemberfeest gehouden, gericht op inwoners van het dorp. Om het aantal bezoekers te kunnen reguleren worden hiervoor kaarten verkocht. Dit feest vindt plaats op het plein bij de Nijverheidsstraat.