Geen IJsseljazz Gorssel in 2023; bezinningsjaar

0
De band King of the World op het IJsseljazz-podium op het Nijverheidsplein in 2016. Foto: LochemsNieuws

GORSSEL – Er komt dit jaar geen nieuwe editie van het IJsseljazz festival in Gorssel. Dit laat de organisatie weten via de eigen website en via een brief aan sponsors en vrijwilligers. Uit de uitleg blijkt dat onder meer de stijgende kosten en financiële onzekerheden die sinds de Covid-periode zijn ontstaan de aanleiding zijn. Ook een onderbezetting van bestuur en vrijwilligers speelt een rol. Dit jaar wordt gebruikt voor beraad over de vraag of er toekomst van het gratis festival.

De Stichting IJsseljazz laat weten dat met pijn in het hart is besloten om dit jaar af te zien van een nieuwe editie. De huidige vorm, met twee podia en enkele losse acts, zou niet langer houdbaar zijn. De stijgende kosten van de infrastructuur, zoals de huur podia en ander materiaal, en de prijs van artiesten spelen de organisatie parten. Er is bovendien onvoldoende financiële reserve om eventuele tegenvallers, zoals slecht weer, op te vangen.

Menskracht

Het tekort aan menskracht speelt niet op de dag van het festival zelf, maar meer tijdens de voorbereiding van het jaarlijkse festival. Dit terwijl de eisen waaraan moet worden voldaan toenemen. Het invoeren van betaalde toegangsbewijzen of extra verhoging van de consumptieprijzen wordt niet overwogen.

Letterlijk schrijft het bestuur: ‘Wij gaan ons beraden voor de toekomst en proberen volgend jaar opnieuw of het mogelijk is om wel een volledig IJsseljazz te kunnen organiseren.’ In een toelichting zegt Jan Willem Mogezomp, in Gorssel bekend als eigenaar van Eetcafé De Hoek, dat met name de bestuurstaken op te weinig mensen leunen. “We waren vroeger met 13 ondernemers bij de organisatie betrokken. Dat zijn er nu nog maar vijf, waarvan twee actief” zo zegt hij. Het verloop komt doordat bedrijven in andere handen komen of dat de ondernemer kiest voor een andere weg.

Kosten

“We moeten het hebben van sponsors en van een afdracht per verkochte consumptie aan de stichting. Dat zijn geen grote bedragen en met de stijgende kosten is dat niet meer voldoende. De opbrengst van de ene editie moet eigenlijk het startpunt zijn voor de volgende. En er moet een buffer zijn voor als het een keer heel slecht weer is. Dat lukt momenteel niet goed. We gaan nadenken wat we kunnen doen om toch verder te kunnen”, aldus Mogezomp.

Terecht stelt de organisatie dat het festival gedurende veel jaren heel veel muziekliefhebbers heeft bereikt. Vorig jaar werd, na twee jaar van afwezigheid door corona, het 15-jarig jubileum gevierd. Met als hoofd-act Trijntje Oosterhuis. Het zaadje voor IJsseljazz werd geplant in 2005. Toen werd het vernieuwde Marktplein feestelijk ingewijd met een optreden van saxofonist Hans Dulfer. De goede opkomst en de positieve reacties waren aanleiding om er een festival van te maken.

Stichting

In 2006 werd de eerste editie gehouden, met opnieuw Hans Dulfer en een optreden van Boris, die kort daarvoor Idols had gewonnen. Naar schatting 3.000 bezoekers kwamen erop af. Toen was het tijd om de Stichting IJsseljazz op te richting. Voor de professionalisering en om de relatie met sponsors te formaliseren. Sponsors en vrijwilligers waren en zijn onontbeerlijk voor een onafhankelijk festival. Plaatselijke horecabedrijven zorgen voor de inwendige mens en staan per verkocht item een bedrag af aan de stichting.

De bezoekersaantallen groeiden in die eerste jaren flink. In 2007 kwamen circa 7.000 liefhebbers opdagen en een jaar later waren dat er al zo’n 13.000. Dit kwam uiteraard ook door de grote namen die naar Gorssel kwamen, zoals Wouter Hamel, Rosenberg Trio, Jan Akkerman en Candy Dulfer.

Gorssel Huilt

In 2011 werd de Naobers Night, op zaterdagavond, toegevoegd aan het evenement. Aan de vooravond van het festival wordt dan op het podium aan het Nijverheidsplein een programma geboden voor dorpsgenoten en belangstellenden. En in 2015, tijdens de 10e editie werd Gorssel Huilt uit de mottenballen gehaald, samen met de oorspronkelijke organisatoren. Dit mondde uit in een waar dorpsfeest dat sindsdien jaarlijks op de agenda staat. 

In 2016 waren twee gevallen van de ziekte ALS in kringen rond de organisatie aanleiding om ‘The Battle against ALS’ te programmeren met Lucretia van der Vloot, Eline Gemerts, Boris van der Lek, Benjamin Herman, Hans Dulfer, Cyril Directie, Erik Kooger, Def P, Jules Deelder en Bas van Lier. Ook anderen in het dorp werden aangezet tot actie en dat leidde tot een aanzienlijk bedrag voor ALS Nederland.

Grote namen

In de afgelopen jaren traden veel grote name op tijdens IJsseljazz. Op zowel het hoofdpodium aan de Hoofdstraat en het voornamelijk door bluesbands gedomineerde podium op het Nijverheidsplein. Enkele namen: Gare du Nord, Jeangu Macrooy, Vandenberg’s Moonkings, George McCrae, Julian Sas, The Wild Romance, Camille Sledge en Leif de Leeuw.