Waarschuwing voor blauwalg in zwemwater Europarcs Lochem

0
Screenshot van de waarschuwing voor blauwalgen op de website zwemwater.nl

LOCHEM/ARNHEM – De provincie Gelderland heeft woensdag een waarschuwing doen uitgaan in verband met hat aantreffen van blauwalgen in het zwemwater bij Europarcs resort De Achterhoek in Lochem. Blauwalgen kunnen zorgen voor gezondheidsproblemen, zoals huidklachten en maag/darmaandoeningen.

De algen werden aangetroffen bij een meting van het waterschap Rijn en IJssel. Een groot aantal zwemlocaties in de provincie wordt in de zomermaanden gemonitord. De resultaten van de metingen zijn terug te vinden op www.zwemwater.nl. Op dit moment wordt de blauwalg op veel plaatsen in het land aangetroffen. In Oost-Gelderland is dit onder meer het geval in natuurlijk zwemwater in de gemeenten Aalten (Blauwe Meer) en Zevenaar (Rhederlaag).

Ophoping

Onder invloed van wind kan er ophoping van de blauwalgen plaatsvinden in een gedeelte van het water. Dan ontstaat een groene of groenblauwe olieachtige laag die op het water drijft. Er wordt voor gewaarschuwd om niet door deze drijflaag heen te zwemmen en er geen kinderen in te laten spelen.

Mensen die een klacht of vraag over het zwemwater hebben, kunnen op werkdagen van 8.30 tot 16.30 uur bellen met het Provincieloket, tel. (026) 359 99 99. Mailen kan naar: provincieloket@gelderland.nl

Bekijk hieronder een video met meer uitleg over blauwalg: