‘Iedereen blij met plan voor terrein Propschool’

1
Een artist impression van het Groenewegje (Bron: Hegeman Bouwontwikkeling)

LOCHEM – Louter positieve en enthousiaste geluiden waren er vrijdagmiddag (24/3) te horen tijdens de perspresentatie van de plannen met het terrein waar nu nog de Mr. G. Propschool staat. Het was een experiment waarbij de stem van omwonenden zwaarder woog dan die van de gemeente. Ook de meedingende aannemers moesten goed luisteren naar de wensen uit de buurt.

Hegeman
Bouwbedrijf Hegeman uit Almelo wist de wensen van omwonenden en gemeente met afstand het best te verwerken tot een plan waarin plaats is voor 11 woningen. De bewoners van de Frankenlaan, het Groenewegje en een deel van de Zwiepseweg hadden tweederde stem, de gemeente eenderde. ,,Een uniek experiment en heel spannend”, aldus wethouder Bert Groot Wesseldijk.

Enthousiasme
,,De inzet en het enthousiasme uit de buurt waren groot. Sommige collega-gemeentebestuurders vonden het een risico om de stem van omwonenden zo zwaar te laten wegen. Onterechte angst, want juist de mensen uit de buurt hebben een groot belang bij een mooi plan”, aldus de wethouder. Hij benadrukt dat het erg prettig was dat iedereen op één lijn zat. ,,Als een van de partijen een andere keuze maakt krijg je een lastige discussie. In dit geval zijn er geen verliezers en dat is prettig.” Groot Wesseldijk denkt dat ook de vooraf afgesproken spelregels goed hebben gewerkt en niet ter discussie hebben gestaan.

De geplande woningen langs het Groenewegje met de bestaande bebouwing in wit (Bron: Hegeman Bouwontwikkeling)

Vertrouwen
Het enthousiasme wordt gedeeld door Sabine Hagemeijer en Jet Rienks, woordvoerders van respectievelijk de Frankenlaan en het Groenewegje. ,,Er was sprake van wederzijds vertrouwen”, aldus Jet Rienks. De bewoners van haar straat hadden vooraf een wensenlijstje gemaakt waarmee de vier ontwikkelaars aan de slag moesten. ,,Het plan van Hegeman was voor ons veruit het beste. Op de meeste onderdelen zo goed dat we over één detail dat niet geheel naar wens was konden heenstappen. Dat ging over parkeerruimte”, vertelt Rienks.

Wensen
De Frankenlaan had ook een wensenlijstje ingediend. Sabine Hagemeijer: ,,Toen we de plannen binnen hadden hebben we onze criteria op een flap geschreven en zijn we vinkjes gaan zetten. Zo rolde ook bij ons het plan van Hegeman als beste uit de bus.” De bewoners van het Groenwegje krijgen overburen, terwijl de bewoners van de oostkant van de Frankenlaan voortaan met achtertuinen van de nieuwe buren in plaats van een school(plein) aan hun erfgrens krijgen te maken.

De speelplaats komt rond de monumentale iep op het huidige schoolplein (bron: Hegeman Bouwontwikkeling)

Speelplaats
Het plan van Hegeman voorziet in twee-onder-een-kapwoningen aan de zijde van de Barchemseweg en de Zwiepseweg. Daartussen komen 9 vrijstaande woningen. De grote iep op het schoolplein – een monumentaal exemplaar – blijft behouden. Er omheen komt een speelplaats. Alle woningen krijgen parkeerruimte op eigen terrein en de parkeerplaatsen die nu al aan de Zwiepseweg liggen, tegenover de Emmastraat, blijven behouden. Het Groenewegje krijgt nieuwe bestrating met een gewijzigd wegprofiel. De weg blijft net als nu alleen toegankelijk voor aanwonenden.

Panel 
De winnende aannemer scoorde ook met de toezegging dat een bewonerspanel betrokken blijft bij het hele bouwproces. De klus is donderdag voorlopig vergund. De andere deelnemende aannemers kunnen nog tot woensdag bezwaar aantekenen. Hegeman gaat pas tot bouwen over als 70 procent van de woningen is verkocht. Wethouder Groot Wesseldijk denkt dat dit geen probleem moet zijn. ,,De vraag naar woningen is momenteel enorm groot.” Jet Rienks voegt eraan toe: ,,We horen nu al van mensen dat ze er graag willen wonen.”

Sloop
Hegeman ontwikkelde het plan in samenwerking met RRog Stedenbouw uit Amsterdam en Landschap en Palazzo architecten uit Duiven.

De sloop van de huidige school gaat hoe dan ook meteen na de zomervakantie van start. Met de sloper worden afspraken gemaakt over beperking van de overlast en hoe het terrein moet worden opgeleverd.

De leerlingen van de Propschool gaan voortaan naar de nieuwe school De Garve aan de Burgemeester Leenstraat.

Het hele plan is HIER te lezen

1 REACTIE

Comments are closed.