Raad wil betere onderbouwing kostenstijging scholen Laren

0
Foto ter illustratie (bron: freepik.com)

LOCHEM/LAREN – De bijna voltallige gemeenteraad van Lochem wil een betere onderbouwing van het extra krediet dat het college van B&W vraagt voor de nieuwbouw van scholen in Laren. Het gaat om 1,3 miljoen euro. Dat maakt dat de totale kosten van het project stijgen naar 7,8 miljoen euro.

Al tijdens een debat van eind vorig jaar bleek dat de meerderheid van de raadsfracties het voorstel wilde teruggeven aan het college. Dit werd maandagavond geformaliseerd via een ordevoorstel. Alleen het CDA stemde tegen omdat het ‘t proces niet wil vertragen. Het teruggegeven raadsvoorstel voldoet, zo vindt de partij. Overigens gaf ook GB aan geen vertraging te willen door het overleg via tafelgesprekken nog eens over te doen nadat het college de gestelde vragen van antwoorden heeft voorzien.

Urgentie

De raad vindt dat het project van belang is voor de beschikbaarheid en de kwaliteit van onderwijs. Ook is het zich bewust van de urgentie omdat prijzen alleen nog maar verder stijgen. Het college wordt opgedragen om uiterlijk 1 maart met een beter onderbouwd voorstel te komen.

Gevraagd wordt om de maatregelen en kosten van de benodigde verkeersveiligheid rondom de school in beeld te brengen. Verder wil de raad inzicht in het verschil in kwaliteit en kosten tussen ‘kwaliteit A en B’. Deze kwalificatie geeft het niveau van voorzieningen in een school aan. Ook wordt gevraagd naar een leerlingenprognose.

Alternatieven

De raad wil inzicht in de opbouw van bouwkosten, met mogelijkheden voor gebruik van goedkopere en duurzame alternatieven. Er moet verder inzicht komen in wat de raad van bestuur van de school zelf kan doen qua inspanningen en kosten voor energieneutraliteit bij de bouw en de exploitatie.

Wethouder Lex de Goede beloofde de raad om zo snel mogelijk met de antwoorden op de gestelde vragen te komen.