Idee voor overzicht verduurzamingsregelingen haalt ‘t niet

0
Foto ter illustratie (bron: freepik.com)

LOCHEM/GORSSEL – Een idee van LochemGroen!, PvdA en CDA om de gemeente alle regelingen die er zijn voor verduurzaming in kaart te laten brengen kreeg maandag onvoldoende steun van de gemeenteraad. Bij de stemming stuitte de gezamenlijke oppositie, met samen 10 zetels, op de tegenstemmen van de coalitiepartijen VVD, GB en MmL.

De overweging bij de ingediende motie was dat veel inwoners hun woningen graag willen verduurzamen maar dat ook middeninkomens en verenigingen van eigenaren (VVE’s) niet altijd de midden hebben ook dit te realiseren. Naast geld ontbreekt het vaak aan bouwtechnische kennis, zo is de gedachte.

Veel regelingen

Aan de andere kant zijn er veel regelingen op gemeentelijk, provinciaal en landelijk niveau die een uitkomt kunnen bieden. De informatie is niet erg overzichtelijk en niet centraal beschikbaar, zo vinden de indieners van de motie. Dat kan leiden tot uitstel van verduurzaming, terwijl dat goed is voor de portemonnee van de eigenaren maar ook voor milieu en klimaat.

Vragen van inwoners kunnen bij de gemeente en maatschappelijke partners vaak ook niet goed worden beantwoord, door gebrek aan capaciteit en/of specifieke kennis. De motie vroeg het college dan ook om een analyse te maken van de bestaande regelingen voor energiebesparing voor huiseigenaren en VVE’s ten aanzien van inhoud, doelgroepen, voorwaarden en overlap. Om het ambtelijk apparaat niet onnodig te belasten wilden de indieners 20.000 euro vrijmaken om het werk eventueel uit te besteden.

Uitvoerbaar

Wethouder Lex de Goede, met wie de tekst van de motie vooraf was afgestemd, liet weten dat de motie uitvoerbaar was. Doordat er geen meerderheid voor was, blijft het bij die constatering.