CDA stelt vragen over cijfers ondermijning en criminaliteit

0
Foto ter illustratie (bron: freepik.com)

LOCHEM – Het CDA stelde maandag vragen aan het college van B&W over op het eerste gezicht tegenstrijdige informatie over ondermijning en criminaliteit in de gemeente. Bij een analyse van RTL Nieuws staat Lochem op plek 317 van 352 gemeenten. Dat geeft aan dat er maar weinig indicatoren zijn die duiden op het gevaar van ondermijning. Het CDA vergeleek dit met data van Openinfo.nl. Daar is sprake van een toename van criminaliteit in de gemeente.

Burgemeester Sebastiaan van ‘t Erve antwoorde, op de vraag wat nu de waarheid is, dat het gaat om twee verschillende zaken. RTL Nieuws maakte een analyse per gemeente op grond van een aantal indicatoren, zoals armoede, kwetsbare jongeren en dergelijke. Openinfo baseert zich op meldingen van criminaliteit.

Buitengebied

Van ‘t Erve gaf aan dat het in een gemeente als Lochem vooral lastig is om te zien wat er in het grote buitengebied allemaal gebeurt. En op een andere vraag van het CDA antwoorde hij dat de capaciteit van politie en gemeentelijke handhavers een voortdurend probleem is. Hij stelde voor in het komende voorjaar een informerende tafel te organiseren waarbij ook politie en het Platform Veilig Ondernemen aanschuiven.

Het bestrijden en voorkomen van ondermijnende activiteiten valt of staat volgens de burgemeester met de alertheid van inwoners en de bereidheid om verdachte zaken te melden. Dat laatste is ook een speerpunt van het Platform Veilig Ondernemen. Dat is al in 2020, in samenwerking met een groot antal andere organisaties, begonnen aan een campagne die moet leiden tot het Keurmerk Veilig Buitengebied. Dat traject duurt in de regel 3 jaar. Of corona tot vertraging van het proces heeft geleid is op dit moment niet duidelijk.