Hoogwater kijken bij Eefde en Gorssel

0
Kijkers op de Ravensweerdweg bij Gorssel (foto: LochemsNieuws)

EEFDE/GORSSEL – De IJssel eiste de afgelopen tijd veel extra ruimte op. Tot ernstige problemen leidde dit nergens in de gemeente Lochem. Wel tot veel bekijks op plekken waar een goed uitzicht over de watervlakte bij Gorssel en Eefde bestaat. In Lochem bood de Berkel een bijzondere aanblik. Vooral onder de stuw bij Lochem stroomde het water snel. Het maaipad overstroomde waardoor de rivier een stuk breder dan normaal werd.

Bekijk meer foto’s onder dit bericht…

Mensen dromden onder meer samen bij de plek op de Ravensweerdweg bij Gorssel waar het water die weg overstroomde. Een dranghek dat gemeente of waterschap daar had geplaatst, stond al bijna half onder water. De bewoners van het laatste huis aan de weg hadden hun brievenbus noodgedwongen verderop aan een weilandpaal gehangen omdat de oprit al was overstroomd. Kijkers maakte veel foto’s en video’s en ook de nodige dronepiloten waren er in de weer.

In Eefde was een plek aan de Valkeweg – bij de aansluiting met het fietspad over de dijk richting Zutphen – een populair verzamelpunt voor kijklustigen. Een al wat oudere inwoner van Eefde vertelde daar dat hij al vaak hoogwater in de IJsel zag maar dit keer steeg het water volgens hem uitzonderlijk snel.

Gemeente Lochem

In de rest van de gemeente zijn de gevolgen van veel regenval overal te zien. Volle beken en sloten en ook water in greppels die bijna altijd droog staan. In weilanden op veel plaatsen complete meren of waterpoelen ontstaan omdat de grond verzadigd is. Dat is overigens goed nieuws voor de grondwaterstand, die na een aantal droge jaren op de meeste plaatsen weer op peil is.

Het Waterschap Rijn en IJssel houdt op de eigen website een liveblog bij over de ontwikkelingen rond het hoge water. Rond de jaarwisseling was de situatie weer wat ontspannen. In de blog wordt gemeld dat kijken naar het water op zich geen probleem is, maar mensen worden opgeroepen om de grasmat van de dijken te ontzien. Het gras beschermt de daaronder liggende grond tegen afkalving en wegspoelen. De blog is te vinden via: www.wrij.nl/hoogwater.

Klik hieronder op een foto voor een grotere versie:

(Foto’s: LochemNieuws, tenzij anders vermeld)