Hij komt: Staf en Mijterfestival

0
Sinterklaas en zijn gevolg legt ook dit jaar weer aan bij de Haalmansweg (eigen foto)

LOCHEM – Komend weekend – 17 en 18 november – wordt in Lochem weer het jaarlijkse Staf en Mijterfestival gehouden. Tijdens de 13 editie wordt Sinterklaas bij het invallen van de schemering ontvangen aan de boorden van het Twentekanaal en in (lampion)optocht naar de binnenstad begeleid.

Het volledige tijdschema van het festival staat onderaan dit bericht

De aankomst van de sint is gepland rond 16.45 uur. Hij wordt met zijn gevolg rond 17.30 uur ontvangen door burgemeester Sebastiaan van ‘t Erve. Dit gebeurt op de Kleine Markt.  Direct daarna staan verschillende activiteiten en een heuse kinderdisco met DJ Piet op de agenda. Ook zijn er een aantal Foodtrucks aanwezig.

Schoen zetten
Huispiet en Juanito zijn dit jaar al vanaf 15.30 uur aanwezig bij het Sinterklaashuis. Daar kan vanaf 15.00 uur al de schoen worden gezet. Tetske Rouweler van de organisatie roept kinderen op om eerst naar het Sinterklaashuis op de Kleine Markt te komen. ,,Vanaf 16.15 uur ga je dan samen met Muziekvereniging Advendo, Huispiet en Juanito in optocht naar het Twentekanaal”, zo zegt ze.

Sponsors
Tetske Rouweler is woordvoerder van Stichting Staf- en Mijterweekend. Ze meldt het opnieuw is gelukt om een mooi programma neer te zetten. ,,Met behulp van vele sponsoren en donaties is het festival voor de stad Lochem weer een feit”, aldus Tetske. Het festival is erop gericht om jong en oud te vermaken.

Programma zondag

Zondag is er veel gezelligheid op de Kleine Markt, die tijdelijk wordt omgedoopt in Sinterklaasplein. Tussen 13.30 en 16.00 uur is er een doorlopend podiumprogramma met muziek en sportieve demonstraties. Het Jansstheater, Pop-up Dansstudio, Way to Fit, Brinio en de Fitness Factory zijn daarbij van de partij.

De Foodtrucks zijn er dan ook weer om voor de inwendige mens te zorgen. Terwijl de volwassenen bijvoorbeeld glaasje Glühwein nuttigen kunnen de kinderen deelnemen aan allerlei spelletjes, activiteiten en knutsel-workshops, onder leiding van Scouting Graaf Otto Groep en de Kunstfactor.

Graffiti
Nieuw dit jaar is een graffiti-activiteit voor kinderen vanaf 6 jaar. Zij worden begeleid door Emiel de Weerd, een bekende Lochemse graffiti-kunstenaar. Op de Grote Markt staat een Spiderwall. De begeleiding daar is van het Kindercentrum.

Tot slot kunnen de kinderen hun inmiddels met een cadeautje gevulde schoen ophalen in het Sinterklaashuis.

Ondernemersactie
Vanaf 17 november tot en met 5 december is er een speciale ondernemersactie met leuke prijzen tijdens de Sint inkoopweken. Ook is er in de winkelstraten in de binnenstad een kinderspeurtocht.

Glutenvrije Piet
Sinterklaas neemt dit jaar ook een Glutenvrije Piet mee. En zoals Sint het zelf zegt: ‘Sinterklaas is een feest voor iedereen’. Maar voor veel kinderen is de aankomst van Sinterklaas niet altijd een leuk. Zij kunnen de pepernoten niet eten en evenmin high-fiven met de Piet vanwege het kruimelgevaar. De Glutenvrije Piet brengt uitkomst voor deze kinderen. Via de website van de Nederlandse Coeliakie Vereniging
downloaden kinderen een mooie kleurplaat die vervolgens aan de kleding of pietenmuts gehangen kan worden zodat zichtbaar is wie glutenvrij moet eten.

Vrijwilligers
,,Enorm blij zijn wij als organisatie met iedereen die, op welke wijze dan ook, een bijdrage levert aan dit feestelijke weekend”, aldus Tetske Rouweler. Het gaat om ruim 40 vrijwilligers, maar ook om Jumbo die het snoepgoed verzorgd en Albert Heijn, dat de vrijwilligers van een natje en een droogje voorziet.

Stageco Nederland zorgt al jaren voor een podia. Ook Eetcafé Scholten draagt altijd een steentje bij. Serviceclub De Ronde Tafel en de gemeente Lochem doen letterlijk een flinke duit in het zakje. Daarnaast zijn er diverse fondsen en bedrijven die het evenement steunen. ,,Echt fantasies”, zegt Rouweler. ,,En natuurlijk zijn we ook nog steeds op zoek naar Vrienden van de Staf en Mijterclub. Vanaf 10 euro ben je al lid.

Speculaasjes
Nieuw dit jaar zijn de speculaasjes die worden gebakken en verkocht Bakkerij Dick ten Broeke. Ook hiervan gaat een gedeelte van de opbrengst naar het evenement.

Zie ook de website: sinterklaaslochem.nl en de Facebookpagina van het Staf en Mijterfestival

Programma-overzicht:

ZATERDAG 17 NOVEMBER

9 00-19 00 uur:  Hele dag winkels open Speciale Sinterklaas koopavond tot 19 00 uur
15 00-19 00 uur:  Staf- en Mijterfestival geopend! Foodtrucks, gezelligheid, muziek en meer… Niet alleen voor de kleintjes Marshmallows bakken en klauteren in het klimrek van Scouting Graaf Otto Groep
15 00-19 00 uur:  Schoentje zetten in het Sinterklaashuis in samenwerking met Buik& Co
15 30 uur:  Huispiet en Juanito zijn al aanwezig in het Sinterklaashuis!
16 15 uur:  Vertrek lampionnenoptocht met Amergio vanaf het Sinterklaashuis naar het Twentekanaal onder begeleiding van Advendo
16 15-16 45 uur:  Praatjesmeneer Gerrit wacht Sinterklaas en Pieten op aan de kade!
16 45 uur:  Aankomst Sinterklaas en Pieten
17 15 uur:  Lampionnenoptocht naar de Kleine Markt (Haalmansweg, Tramstraat, Walderstraat, Grote Markt)
17 30 uur:  Welkomstwoord door Burgemeester Sebastiaan van ’t Erve
17 45 uur:  Pieten welkomstdans

ZONDAG 18 NOVEMBER

13 00-17 00 uur:  Koopzondag
13 30-16 30 uur:  Staf- en Mijterfestival geopend! Foodtrucks, gezelligheid, muziek en meer… Niet alleen voor de kleintjes
13 45 uur:  Aankomst Sinterklaas en Pieten op het Sinterklaasplein
14 00-16 00 uur:  Schoentje ophalen en Sinterklaashuis open
14 00-16 00 uur:  Podiumprogramma
13 45 uur:  Opening door Huispiet
14 00-14 20 uur:  Jumping Nathalie Fitness Factory
14 20-14 40 uur:  Jansstheater/Dansstudio Pop-up
14 40-15 00 uur:  Kickbox demonstratie Way to fit
15 00-15 20 uur:  Jansstheater/Dansstudio Pop-up
15 20-15 35 uur:  Brinio
15 35-16 00 uur:  Pietendisco
16 00 uur:  afsluiting