Reparatie gebroken persleiding is gestart [video]

0

LOCHEM – De reparatie van de gebroken persleiding bij Lochem is dinsdagochtend gestart. De verwachting is dat er donderdag weer afvalwater van FrieslandCoberco door de leiding kan vloeien.

De voorbereidingen hadden nogal wat voeten in de aarde. Er moest vanaf de kanaaldijk een compleet nieuwe ‘weg’ naar de plek des onheils worden aangelegd. Die is gisteren voorzien van rijplaten zodat er zwaar materieel naar toe kan worden gereden.

Lastig te vinden
Volgens Mathijs de Gier van het Waterschap Rijn en IJssel was de locatie van de breuk lastig te vinden. ,,Daar hebben we een dag over gedaan. Dit is een plek waar je normaal alleen te voet kunt komen. En dan nog moet je maar net opvallen dat er wat zand is weggespoeld en het er drassig is.”

Diep
Zaterdag werd het lek gevonden. De buis ligt op zo’n 3,5 meter diepte. Daarom moest een enorm gat worden gegraven. Dat moest worden voorzien van bronbemaling om het grondwater de baas te blijven. Overigens ligt de leiding normaal op slechts een meter diepte, maar op de plek van de breuk duikt deze naar grotere diepte. Onder het kanaal ligt de pijp zelfs op 16 meter.

Vervolg
Dinsdagochtend is begonnen met het doorspuiten van de persleiding. Dat was nodig omdat er veel zand in terecht is gekomen. Als deze klus is geklaard wordt het weggezaagde gedeelte van de buis vervangen. De pijp is gemaakt van een soort glasvezel. De las wordt gemaakt met epoxy, een soort vloeibare kunststof. Dit moet 24-uur uitharden. Donderdag moet dan nog de tijdelijke omleiding ongedaan worden gemaakt voordat alles weer normaal is.

In de video bij dit bericht is ook het depot te zien waarin het vervuilde water tijdelijk wordt opgeslagen. Het vervuilde water kan niet verder dan de stuw De Hoge Weide. Van daaruit wordt zoveel mogelijk water naar het depot gepompt.

Bekijk hieronder nog een aantal foto’s van de start van de reparatie…