Hacker kaapte mogelijk patiëntgegevens van Gelre Ziekenhuis

0
Het Gelre Ziekenhuis in Zutphen

(dit bericht is afkomstig van onze mediapartner LokaalGelderland.nl)
ZUTPHEN – Een mailaccount van een medewerker van de Gelre Ziekenhuizen is gehackt. Dat meldt het ziekenhuis. Het ziekenhuis kan niet volledig uitsluiten dat de hacker patiëntgegevens heeft ingezien, maar acht de kans hierop klein.

De medewerker opende een mail die, naar achteraf bleek, een poging tot phishing was. Phishing is de aanduiding voor het ‘hengelen’ naar persoonlijke gegevens, zoals inlog- of creditcardgegevens. Dit gebeurt meestal door het slachtoffer naar een nagemaakte website te lokken. Nadat de medewerker het ontdekte, is het account direct geblokkeerd door het ziekenhuis.

Persoonsgegevens

,,Sommige mails in het betrokken account bevatten patiëntengegevens zoals naam en patiëntennummer. In een enkel geval stond er een diagnose of behandelplan in.” schrijft het ziekenhuis. Het ziekenhuis heeft melding gemaakt van het datalek bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

Het Gelre Ziekenhuis gaat er niet vanuit dat de hacker opzoek was naar persoonsgegevens van patiënten. “Onderzoek heeft aangetoond dat de hacker gericht was op het gebruik van het account voor het versturen van spam.”