Guido Thys tegen 280 ondernemers: ‘De verandering begint pas’

0
'Bedrijfsverloskundige' Guido Thys tijdens de Lochemse Ondernemersavond (foto: LochemsNIeuws)

LAREN/LOCHEM – Zo’n 280 ondernemers uit de gemeente Lochem waren donderdagavond (15/11) naar zaal Witkamp in Laren gekomen voor de jaarlijkse Lochemse Ondernemersavond. Een recordopkomst volgens de organisatoren. Met name de humorvolle presentatie van ‘bedrijfsverloskundige’ Guido Thys sprak tot de verbeelding.

De avond, die aan elkaar werd gepraat door Ronnie Degen van de Larense Ondernemersvereniging, begon met een toespraak van wethouder Eric-Jan de Haan (economie). Hij vertelde zijn gehoor over de plannen van het nieuwe college dat nu op de kop af een half jaar in functie is. Het collegeprogramma is echter nog vers en daaruit citeerde De Haan dan ook rijkelijk.

Schoon, heel en veilig
Zo vertelde hij over de afgelopen College Tour, waarbij het college veel inwoners en ondernemers sprak. ,,Het was fijn om te horen dat de meeste inwoners best tevreden zijn met hoe het hier gaat. Maar als je even doorvraagt komen er ook wel puntjes van kritiek. De meeste mensen willen vooral graag dat hun woonomgeving schoon, heel en veilig is”, aldus de wethouder. Hij voegde eraan toe dat waar het om kleine problemen gaat, het college ook naar kleine oplossingen wil zoeken.

Zichtbaar en bereikbaar
De ondernemers die de collegeleden op hun tournee door de gemeente tegen kwamen, zitten met andere vragen. De Haan: ,,Velen zeiden dat ze het uitstekend vinden dat we extra inzetten op duurzaamheid, maar dan volgt de vraag: hoe dan?” Ook willen ondernemers dat het college zichtbaarder en bereikbaarder is. Dat is aan De Haan wel besteed want van hem is bekend dat hij sinds zijn aantreden al veel bedrijven heeft bezocht.

Sterke economie
,,Een sterke economie vinden we, en vindt u, belangrijk. Daarbij helpt u ons al enorm. Er zijn veel initiatieven op het gebied van duurzaamheid, maar bijvoorbeeld ook als het gaat om het aanstellen van mensen in de Wsw”, zo zei De Haan. Hij prees ook de manier waarop veel bedrijven – ook buiten de gemeente – aan Lochem-promotie doen. Binnen de gemeente geven ze steun geven aan cultuur en verenigingsleven. Hij kondigde ondernemerscafés aan om in gesprek te blijven.

Guido Thys

Toen was het de beurt aan de gastspreker en de hoofdmoot van de avond, de Belg Guido Thys (‘Vraag: Waarom Belg? Antwoord: Budget’.) Aankomende docenten krijgen vaak het advies om de verhalen te doordesemen met grappen en kwinkslagen, zodat de stof beter blijft hangen bij de leerlingen. Of hij die opleiding volgde is onbekend, maar de techniek is hem op het lijf geschreven. Zijn verhaal staat bol van humor in woord en beeld.

Boodschap
De boodschap aan het adres van ondernemers was vooral: Sta niet stil en denk niet ‘ik heb het altijd zo gedaan, dus waarom veranderen?’ Die boodschap werd in dik een uur tot op het bot ontleed en van commentaar voorzien. Thys wees op de grote verandering die we alleen al sinds de millenniumwisseling hebben beleefd. Nadat de zaal had ingestemd met die conclusie, zei hij: ,,Volgens mij staan we nog maar aan het begin.”

Wachttijd is diefstal
Hij richtte zich tot ondernemers maar hij had een paar adviezen waar consumenten zich ongetwijfeld maar al te graag achter zouden scharen. Zoals het fenomeen van de wachttijden aan de telefoon als je (meest grotere) bedrijven belt. ,,De klant investeert in de aankoop van een product of dienst 3 dingen: Geld, energie en tijd. Wachten is een aanslag op de tijd en dus pure diefstal”, aldus Thys.

Systemen
Hoewel goed gemutst, zat er een zwart randje aan het betoog van de Vlaming. Volgens hem zijn er heel veel systemen in de samenleving die de houdbaarheidsdatum bereikt hebben. Hij noemde de zorg als voorbeeld. ,,Dat systeem is te log en te moeilijk om nog in de hand te kunnen houden.” Koren op de molen van de meeste ondernemers was zijn opmerking over de verschillende lagen van de overheid die zich met zaken bemoeien.

Succes is simpel
De vastlopende systemen krijgen te maken met de ‘wet van de afnemende meeropbrengst’. ,,Je moet er steeds meer insteken en het levert steeds minder op”, zo klonk het. Onder de vele adviezen en wijsheden sprong er nog eentje uit: ,,Ingewikkelde dingen is nooit een lang leven beschoren. Succes heb je met simpele zaken.”

Maar ook: Vergeet het dodelijke Nederlandse woord ‘leuk’ en vervang het door ‘plezant’.

Guido Thys schreef 18 boeken. Aanstaande maandag verschijnt de 19e. Wie meer wil weten kan terecht op zijn website.

De zaal van Witkamp in Laren was goed gevuld met ondernemers (foto: LochemsNieuws)