Witte Lint langs N348 wordt ‘Groen Kralensnoer’ [video]

1

(dit bericht is mede-gebaseerd op een bericht en video van onze mediapartner LokaalGelderland.nl)
EEFDE/ZUTPHEN – Het Witte Lint, het kunstwerk langs de N348 bij Zutphen en Eefde, wordt vervangen door een ‘Groen Kralensnoer’. De provincie hieldt donderdagmiddag een inloopmoment met het nieuwe voorstel. Het Witte Lint is definitief overleden, nadat het is aangetast door natuurgeweld, de Perenprachtkever en kritiek van inwoners.

De scheve bomen die het Witte Lint vormden zijn vrijwel allemaal dood. Een groot deel van de bomen is zelfs al weggehaald. Enkel de granieten paaltjes, die als ondersteuning dienden, staan nog langs de hele route. De vervanging van het kunstwerk wordt een stuk minder opvallend.

Bosschages

Donderdag hield de provincie een informatiebijeenkomst. Daar konden bezoekers aan de hand van schetsen het idee van de ontwerpers zien. Door middel van afwisseling van bosschages en open landschap moet de diversiteit een kans krijgen. Naast planten gaan hopelijk ook insecten als bijen en vlinders zich er thuis voelen.

Veel ideeën

Tijdens de bijeenkomst werden veel ideeën geopperd door bezoekers. Die gingen onder meer over aandacht voor geluidsoverlast van de weg en over de mogelijke aanplant van druiven. Of de ‘Appelation Controlé N348’ er komt is onzeker. Volgens voorlichtster Petra Borsboom van de provincie is het een mooi idee maar wellicht lastig in te passen. Ze zegde wel toe er serieus naar te kijken (zie bijgaande video).

Snelle procedure

Het plan moet liefst me stoom en komend water door de procedure worden gejast. Dit om op tijd te zijn voor het komende plantseizoen. Die loopt tot maart. De besluitvorming moet dan liefst voor het kerstreces zijn afgerond. Onder meer de gemeente Zutphen moet ook nog een klap geven op het nieuwe plan.

Wat er gaat gebeuren met de witte granieten paaltjes van het lint is nog onbekend. Ze mogen niet (her)gebruikt worden voor andere projecten, omdat er auteursrecht op zit. Ze zijn ontworpen door de kunstenaar. De boompjes die er nog staan zijn niet meer levensvatbaar.

Plannen online

Vanaf vrijdag (15/11) zijn de plannen te zien op de site van Provinciale Staten. Belangstellenden kunnen nog een week hun ideeën indienen. Daarna wordt een meer definitief plan uitgewerkt dat de procedure in kan. Dan moet ook blijken wat het gaat kosten. Het Witte Lint heeft al 1,6 miljoen euro gekost.

1 REACTIE

  1. Waarom niet de witte paaltjes wél laten staan? Het is zelfs zonder bomen een prachtig gezicht. Van de week nog over gehad.

Comments are closed.