Uitdaging voor basisscholieren: Ideeën voor beter en veiliger fietsen

0

(dit bericht is afkomstig van onze mediapartner LokaalGelderland.nl)
LOCHEM/ARNHEM – Aanstaande dinsdag (20/11) is het Internationale Kinderrechtendag. Mede in dat kader lanceert het FietsLab Gelderland de campagne ‘Fietshelden Gezocht’. Leerlingen uit de hoogste klassen in het basissonderwijs worden uitgedaagd om ideeën te verzinnen die fietsen voor kinderen leuker, makkelijker of veiliger maakt. Deze campagne loopt tot en met 7 januari 2019.

Met de hele klas naar de World Cup BMX op Papendal als hoofdprijs

Alle Kinderen uit groep 5, 6 en 7 in Gelderland kunnen ideeën sturen naar het Fietslab Gelderland (adresgegevens onderaan dit bericht). De inschrijfperiode loopt tot 7 januari 2019. Een jury kiest per school het beste idee op creativiteit, haalbaarheid en effectiviteit.

De winnaars worden Fietsheld van hun school en alle Fietshelden mogen meedoen aan een van de vier Designathons – een soort workshop – om hun idee tot een echt voorbeeld uit te werken. De Fietsheld met het beste idee mag vervolgens met de hele klas naar de speciale sportdag rondom de World Cup BMX op Papendal.

Boek Designathon

Op 19 september dit jaar deden kinderen van BSO Nijmegen en BSO de Heiweg mee aan een Fietshelden Designathon. In deze Designathon verzonnen, ontwierpen en presenteerden de kinderen hun zelfbedachte oplossingen die fietsen veiliger, leuker of beter maken. De ideeën zijn gebundeld in een boek en aan wethouder Harriët Tiemens gegeven.

,,Kinderen moeten veilig van en naar school kunnen fietsen. Voor de gemeente Nijmegen is de Fietshelden-campagne een goede manier om een serieuze zaak aan te kaarten. Steeds minder kinderen fietsen naar school. Als wethouder moedig ik dat juist aan, het is heel gezond en leuk om te fietsen”, zegt Harriët Tiemens.

lees verder onder de afbeelding..
Ideeën die echt werken

De ideeën die kinderen verzinnen zijn vaak niet alleen nieuw en onorthodox maar ook verrassend uitvoerbaar. Lotta Crok werd in juni 2018 de eerste Junior Fietsburgemeester van de wereld na een Fietshelden-campagne in de gemeente Amsterdam. Haar idee, een kinder OV-fiets, haalde de directiekamer van NS-fiets.

Een andere Amsterdamse Fietsheld, Benjamin, sloot met succes de straat van zijn school af voor auto’s tijdens het in en uit gaan van zijn school. Voor Gelderse scholen kan de campagne aanleiding zijn om nieuwe ideeën te laten ontwikkelen over lokale problemen rondom fietsen als het stallen van fietsen op schoolpleinen en het verbeteren van routes van en naar school.

Bewegen

,,We willen kinderen stimuleren om op en leuke en uitdagende manier na te denken over fietsen”, zegt Edwin Mulder, adviseur Gezonde School van de GGD Gelderland Zuid, een van de partners in dit project. ,,Basisschoolkinderen in Nederland bewegen steeds minder en worden ook steeds vaker met de auto naar school gebracht. Sommige kinderen hebben geen fiets meer of kunnen niet fietsen, daar willen we graag wat aan doen.”

Heel Gelderland Fietst

Provincie Gelderland is opdrachtgever van het Fietslab. ‘Fietshelden Gezocht’ draagt bij aan de campagne Heel Gelderland Fietst, waarmee de Provincie samen met andere organisaties álle bewoners en bezoekers van Gelderland aan het fietsen wil krijgen. Want fietsen draagt bij aan prettig wonen, werken, studeren en ontspannen, zo is de gedachte.

Kinderen uit groep 5, 6, 7 van alle basisscholen in de provincie Gelderland kunnen meedoen door een idee in te sturen waarmee zij fietsen op hun school willen verbeteren. Aanmelden kan tot 7 januari. Ideeën kunnen worden gestuurd naar FietsLab Gelderland, Stationsplein 158b, 6811KL Arnhem. Ze kunnen ook worden gemaild naar meedoen@fietshelden.org.

Kijk op de website van fietshelden.org voor meer uitleg