Gudula Cultureel biedt ‘muziek op afstand’

0
Stadsbeiaardier Jan-Geert Heuvelman (l) en voorzitter Henk Middelkamp van Gudula Cultureel (foto: LochemsNieuws)

LOCHEM – De activiteiten die Stichting Gudula Cultureel deze zomer op stapel had staan gaan niet allemaal door. Er is een onderdeel dat overeind blijft. Dat zijn de zes beiaardconcerten op de vrijdagavonden in juli en augustus. Dit leidt twee keer tot bijzondere combinaties, als de beiaard wordt gecombineerd met het geluid van een piano of een trompet.

Op vrijdag 10 juli worden een elektrische piano en een geluidsinstallatie de kerktoren opgezeuld. Met boxen op de trans van de toren wordt het pianogeluid van Boudewijn Zwart gecombineerd met de klanken van vaste beiaardier Jan-Geert Heuvelman. Zwart is overigens zelf ook beiaardier.

Het laatste concert van het seizoen klinkt op vrijdag 14 augustus. Dan speelt Jan-Geert Heuvelman samen met trompettist Maurice van Dijk. En op alle tussen liggende vrijdagen wordt de beiaard steeds vanaf 19.00 uur bespeeld door gerenommeerde gastmusici. Een overzicht met data en namen staat onder dit bericht.

Terrassen

De mensen op de terrassen aan de voet van de toren worden steeds voorzien van een flyer met een overzicht van het gespeelde repertoire. Gepaste afstand tussen publiek en musici is in hoge mate gewaarborgd. ‘Muziek op afstand’ is bij beiaardconcerten een natuurlijk gegeven. De beiaardier zit letterlijk hoog en droog. Jan-Geert Heuvelman hoopt vurig dat ‘droog’ ook voor zijn publiek zal gelden. “Regen is een spelbreker”, zo zegt hij.

Hoewel afstand in deze tijd wel praktisch is, leeft de behoefte om publiek en musicus dichter bij elkaar te brengen. Voorzitter Henk Middelkamp van Gudula Cultureel zegt: “We werken aan de realisatie van een video-installatie waardoor iedereen de beiaardier in de toekomst letterlijk op de vingers kan kijken.” Via een verrijdbaar scherm kunnen de beelden op verschillende plekken worden getoond.

Video-installatie

Er komt een camera in de toren, maar ook eentje aan de achterzijde van het grote orgel in de kerk. “Bij orgelconcerten zitten mensen nu naar het orgel te kijken. Dat is niet heel spannend. Door er een scherm onder te zetten waarop de organist is te zien, wordt de beleving intenser zo verwachten we.”, aldus Middelkamp. Het is de verwachting dat de video-installatie voor het eerst kan worden ingezet op Open Monumentendag op 12 september.

De orgelconcerten en de bekende reeks Zomerconcerten van Gudula Cultureel gaan dit jaar niet door. Binnen de geldende regels zouden in de kerk nog wel mogelijkheden zijn maar bij binnenkomst en vertrek is het lastig om afstand te houden. Maar ook de financiën spelen rol. Alle activiteiten zijn in principe gratis. Wel wordt er bij de uitgang gecollecteerd.

Financiën

“Die collectes leveren onder normale omstandigheden al niet genoeg op om de kosten te dekken. Als het met minder mensen moet, wordt dat vermoedelijk nog minder. En veel van onze vaste bezoekers vallen binnen de risicogroepen. Vermoedelijk zijn zij op dit moment nog huiverig voor grotere bijeenkomsten. En of de toeristen deze zomer komen is ook nog onzeker”, zo legt Middelkamp uit. Getracht wordt om de artiesten waarmee voor dit seizoen contacten waren gelegd voor volgend jaar opnieuw te benaderen.

Gudula Cultureel biedt op dit moment vrijwel uitsluitend klassieke concerten. Als het aan het bestuur ligt komt daar verandering in en komen ook andere vormen van cultuur aan bod. Te denken valt daarbij aan toneel of andere muziekgenres. Een bijzondere toneeluitvoering was er in het verleden al eens. Toen werd een stuk op verschillende plekken in en om de kerk uitgevoerd. Henk Middelkamp heeft hier goede herinneringen aan en hoopt opnieuw van dit soort bijzondere dingen te kunnen organiseren.

Stadsbeiaardier

Voor stadsbeiaardier Jan-Geert Heuvelman is het een bijzondere tijd. Zijn werk als beiaardier gaat meest gewoon door maar corona zorgde ervoor dat hij bijvoorbeeld minder muzieklessen kan geven. Dat maakt vindingrijk en zo kon het gebeuren dat hij een les live via Facebook streamde van de kerktoren. “Daar hebben veel mensen naar gekeken”, zo meldt hij.

Heuvelman is sinds begin 2019 weer in dienst van de gemeente Lochem. De kerk is momenteel eigendom van de Stichting Oude Gelderse Kerken (SOGK) maar de toren is van oudsher in gemeentelijk bezit. De vorige stadsbeiaardier, Gert Oldenbeuving, had altijd een vast dienstverband. Hieraan kwam een einde toen hij in 2013 stopte. Na zijn vertrek zweeg de beiaard langere tijd. Heuvelman begon op Koningsdag 2015 in Lochem. Hij werd aanvankelijk ingehuurd als ZZP’er. In 2018 volgden gesprekken die leiden tot een vast contract met de gemeente.

De Stichting Gudula Cultureel en de Stichting Vrienden van de Lochemse Beiaard bestaan op papier nog naast elkaar maar zijn in feite in elkaar geschoven en vallen onder één bestuur. Dit bestaat uit acht mensen die alles zelf doen, van programmering tot uitvoering.

Overzicht beiaardconcerten:

– 10 juli: openingsconcert met beiaard en piano (Boudewijn Zwart en Jan-Geert Heuvelman)
– 17 juli: beiaardconcert Rien Donkersloot
– 24 juli: beiaardconcert Twan Bearda
– 31 juli: beiaardconcert Jan-Geert Heuvelman
– 7 augustus: beiaardconcert Bauke Reitsma
– 14 augustus: slotconcert met beiaard en koperblazer (Maurice van Dijk en Jan-Geert Heuvelman

De concerten beginnen telkens om 19.00 uur.