Jan Vayne geeft bijzonder improvisatieconcert in Gudulakerk

0
Jan Vayne en Dorothy Oosting (foto: Eric Brinkhorst)

LOCHEM – Als pianist Jan Vayne op 19 mei in de Lochemse Gudulakerk vraagt aan welk genre of muziekstuk zijn toehoorders op dat moment denken, is ‘Op een mooie pinksterdag’ wellicht een idee. Die dag het namelijk eerste pinksterdag. De meesterpianist uit Zwolle komt heel bewust zonder repertoirelijst naar Lochem en laat de interactie met zijn publiek letterlijk de richting van het concert bepalen.

Het concert in Lochem is onderdeel van een kleine tour langs een aantal kerken in het oosten van het land. “Ik bereid niets voor en ik ga aan de hand van gesprekken met het publiek spelen. Dat is uitdagend en voor mij een manier om mijn spel op peil te houden”, zegt Jan Vayne. Hij voegt er wel meteen aan toe dat niet de indruk moet ontstaan dat hij een soort van jukebox is die complete nummers speelt. “Ik ben geen slaaf. We maken samen een lijstje met genres en nummers. Tijdens het spelen zullen mensen dan flarden van hun voorstellen en ideeën terug horen.”

Heel breed

Dat kan heel breed zijn. Van het geluid van een regenbui tot stukken klassiek. Van een kinderliedje tot een symfonie van Beethoven. Iedereen mag wat roepen of het desnoods voorzingen. “Ik improviseer er op los, bedenk de noten ter plekke en probeer de voorstellen van het publiek te laten doorklinken”, zo zegt hij.

De keuze voor kerken is niet toevallig. “Ik hou van kerken. Door de akoestiek gaat de muziek vliegen. De sfeer is ook vaak mooi en het publiek kan dichtbij zitten. Het is intiemer. Theaters zijn vaak dode, kale zalen waar de afstand tot het publiek voor groter is. Versterking is in een kerk meestal niet nodig of hooguit via een microfoon die deel uitmaakt van de geluidsinstallatie van de kerk zelf.

Presentatie

De presentatie van het concert in de kerk is in handen van Dorothy Oosting, bekend van RTV Oost. Het is een middagconcert dat om 15.00 uur begint.

Jan Vayne speelde op zijn zevende Mozart, ging naar het conservatorium en brak daarna direct door met klassiek werk. Met zijn creatieve stijl en weelderige haardos groeide hij uit tot één van de bekendste gezichten van de populair klassieke muziek. Hij heeft een indrukwekkende verzameling platina platen. Een hoogtepunt uit zijn carrière was het optreden tijdens de inauguratie van de Amerikaanse president Bill Clinton in 1997.

Kaarten voor het concert op 19 mei zijn online te bestellen via vayne.info. Ze zijn ook te koop bij boekhandel Lovink en op de dag van het concert aan de deur van de kerk. Meer over de artiest is te vinden op: janvayne.nl.