LOCHEM – De Stichting Gudula Cultureel flikt het elk jaar weer: een serie zomerconcerten presenteren, deels midden in het toeristenseizoen en zonder prijskaartje voor de bezoeker. Uitgangspunt is om meest met professionele musici te werken. Ook de komende maanden zijn er weer pareltjes te horen en te zien in de Gudulakerk. De stichting ziet zich, onder meer door stijgende kosten, wel genoodzaakt om wat nadrukkelijker aan de weg te timmeren en te wijzen op vrije giften, de mogelijkheid om vriend of sponsor te worden of om anderszins meer financiële armslag te krijgen.
De vrije giften tijdens concerten en bijdragen van een mysterieuze geldschieter zijn de belangrijkste inkomsten voor Gudula Cultureel. De gemeente deed een duit in het zakje via een corona-regeling voor culturele instellingen en verenigingen. “De gemiddelde gift bedraagt tussen 2,50 en 5,00 euro. Door uit te leggen wat we allemaal met die giften moeten bekostigen hopen we het gemiddelde wat omhoog te krijgen. Maar uiteraard alleen voor mensen die het kunnen dragen”, zegt bestuurslid Hanneke Gouma.
Kwaliteit
“We blijven inzetten op professionele musici en de bijbehorende kwaliteit. Maar we werken nu ook samen met conservatoria, om jonge musici een podium te bieden. Er is veel behoefte aan meer podiumervaring bij die doelgroep”, legt voorzitter Dick van Maanen uit. “We willen een zo breed mogelijk programma brengen zodat we voor iedereen wel iets te bieden hebben.”
Door de bekendheid van de Lochemse kerk als ‘concertzaal’ bieden musici en gezelschappen zich soms spontaan aan. Hanneke Gouma: “Wat ons ook helpt bij de programmering is de bedankbrief die we altijd naar artiesten sturen die hier hebben opgetreden. Daarin vragen we ze of ze nog tips hebben voor musici uit hun eigen netwerk. Dat levert vaak iets op.”
ContraBasta
Het programma voor de komende maanden bevat een aantal bijzondere elementen. Dat begint al op zondag 2 juni met ContraBasta in Concert. Het betreft een samenwerking tussen Gudula Cultureel met de Stichting Vrienden van Phion. In afwijking van de serie zomerconcerten is dit extra concert niet gratis toegankelijk. Phion is het orkest van Gelderland en Overijssel. Vijf contrabassisten van dit orkest spelen onder andere Dvoraks werk ‘Aus der Neuen Welt’. Deze 9e en laatste symfonie van de Tsjechische componist (1841-1904) geldt als een hoogtepunt van de romantiek. De toegangsprijs bedraagt 22,50 euro.
Op vrijdag 21 juni volgt het eerste zomerconcert met een concert van de conservatoriumklas trompet uit Den Haag. In diverse samenstellingen komen alle mogelijke klankkleuren van de trompet en andere klein koperinstrumenten aan bod. En op 5 juli krijgt de bezoeker een ‘dubbelkorig’ concert voorgeschoteld onder leiding van de dirigenten Jurriaan Poessé en Yassen Raykov. Zij dirigeren respectievelijk de koren Cordier en La Colombe. Te horen zijn onder meer het requiem van Herbert Howells en de ‘Mis’ van Frank Martin.
Anatolië
Weer twee weken later, op vrijdag 19 juli, wordt uit een meer exotisch muzikaal vaatje getapt. Dan klinkt muziek uit Anatolië in de kerk, gespeeld door het Emra Oguztürk Trio. De musici bespelen traditionele Oosterse blaas- en snaarinstrumenten, met welluidende namen als kaval, dudok, zurna, mey, bağlama en tambur. Op vrijdag 2 augustus volgt een uitstapje naar Scandinavië met duo Scando, bestaande uit moeder Dorothea Mertin en dochter Anne Eding. Deze violistes spelen traditionele volksmuziek uit Noorwegen, Zweden, Finland en Denemarken.
Het Euregio Strijkkwintet was al vaker te gast in Lochem. Dit keer komt het gezelschap als sextet, met een extra cellist. Op vrijdag 18 augustus klinkt dan ook het Sextet in Bes opus 18 van Brahms. Op het repertoire staat ook het Capriccio van Richard Strauss. En de zomerserie wordt op vrijdag 30 augustus afgesloten met het cello-duo Freijzer & Berman. Dan klinken er werken van Gabrielli, Vivaldi, Barriere, en Paganini.
Stomme film
Op vrijdag 17 september is er een heuse ‘bonus’ voor de liefhebbers van muziek en stomme films. Bezoekers kijken dan naar de film ‘The General’ met de geniale Buster Keaton, terwijl Gijs van Schoonhoven de beelden voorziet van geïmproviseerde orgelklanken.
Nog meer gratis muziek is er ook dit jaar weer in de vorm van de (Markt)orgelconcerten op de woensdagmorgen, telkens tussen 11.30 en 12.00 uur. Het orgel wordt op 17 juli bespeeld door Kirstin Gramlich. Op 24 juli is het de beurt vaan Wilbert Berendsen en op 31 juli aan Dennis Vallenduuk. Op 7 augustus beroert Marcus Bergink de toetsen en op 14 augustus de vaste organiste van Gudula, Els Dijkerman. De serie wordt op 21 augustus afgesloten door Henk Linker.
Beiaard
De beiaardconcerten zijn eveneens een vast onderdeel van het programma van Gudula Cultureel. Stadsbeiaardier Jan-Geert Heuvelman speelt, al dan niet samen met verrassende muzikale partners, op de beiaard. De verrichtingen zijn te volgen op een groot scherm dat aan de voet van de kerktoren wordt geplaatst. Op vrijdag 28 juni speelt Heuvelman, onder de titel Bells & Brass samen met een groep koperblazers onder leiding van Harry ten Brinke. De blazers staan op de trans van de kerktoren.
Op 12 juli volgt een concert van de beiaardier met pianist Dick Sanderman. Op 26 juli geeft gastbeiaardier Rien Donkersloot een concert en op 9 augustus speekt Geert-Jan Heuvelman verzoeknummers. Deze serie wordt op 23 augustus afgesloten met een concert van Heuvelman met Boudewijn Zwart (piano) en Hans Broekhuijsen (saxofoon).
Winterconcerten
Vooruitblikkend naar de winter meldt Gudula Cultureel nog twee extra beiaardconcerten. Op 14 december versmelten de klanken van de beiaard met die van midwinterhoorns. En op 21 december is er een kerstconcert op beiaard en piano.
Gudula Cultureel staat open voor financiële steun in welke vorm dan ook. Steunen kan via de genoemde vrije giften tijdens concerten, als vriend of als sponsor. Tijdens concerten is het door middel van de QR-code mogelijk om een digitale gift te doen, voor wie geen contant geld op zak heeft.
Kijk voor meer informatie op: gudula.nu.