Geen enkele coronaboete, maar BOA’s doelwit van ‘shitstorm’

0
Foto ter illustratie (bron: pixabay.com)

LOCHEM/HARFSEN – De Lochemse BOA’s (Bijzondere Opsporingsambtenaar) hebben tijdens de hele coronacrisis nog geen enkele bekeuring uitgeschreven voor overtreding van de geldende regels. Dit ondanks de verhalen die op sociale media de ronde doen. De betrokken medewerkers kregen een complete ‘shitstorm’, zoals dit in internetjargon heet, over zich heen. Geheel ten onrechte, zo blijkt.

Met name een voorval dat zich begin april in Harfsen zou hebben voorgedaan blijkt van geen kant te kloppen. Via Facebook doet het verhaal de ronde dat meerdere (klein)kinderen van een echtpaar dat het 60-jarige huwelijk vierde, tegen een boete van 390 euro zijn aangelopen. De realiteit is anders. Navraag bij de gemeente Lochem wijst uit dat de BOA’s sinds het begin van de lockdown – half maart – nog geen enkele boete hebben opgelegd wegens overtreding van coronaregels.

In Harfsen zijn enkele bezoekers van het jubilerende echtpaar weliswaar toegesproken, maar van boetes was geen sprake. De berichten hierover zijn vanuit de krochten van Facebook ook doorgedrongen tot in het gemeentehuis. Daar is men duidelijk niet te spreken over wat er allemaal over de BOA’s is uitgestort.

Voor ons allemaal

De officiële reactie op de vragen luidt letterlijk: ‘Onze BOA’s doen hun werk voor ons allemaal. In deze tijd nóg meer dan anders. Boetes uitdelen hebben ze tot nu toe niet gedaan. Ze gaan wel het gesprek met mensen aan en vragen hen voldoende afstand te houden. Vooral bij groepen is dat nog wel eens nodig. Mensen zullen de controles heus wel eens vervelend vinden, maar daardoor blijven we wel gezond en houden we het coronavirus onder controle. Daar moeten we ons allemaal van bewust zijn. Het werk dat de BOA’s doen verdient dan ook respect van ons allemaal.’

Reactie burgemeester

Burgemeester Sebastiaan van ’t Erve zegt: “We merken dat mensen het soms best lastig vinden, de controle op bijvoorbeeld het houden van afstand. We snappen dat ook: we hebben allemaal lang thuis moeten blijven en sociaal afstand moeten houden. Nu het weer kan, willen we het graag gezellig hebben. Maar het virus ligt nog overal op de loer. We moeten voorzichtig zijn en echt de 1,5 meter afstand aanhouden. Alleen op die manier hoeven we versoepelingen straks niet terug te draaien en kunnen we met mate toch weer genieten van een terrasje of vakantie. Onze oproep blijft dan ook: Vermijd drukte, houd afstand!”

Begrip

De BOA’s hielden onder meer een oogje in het zeil toen op tweede pinksterdag de terrassen weer open mochten. Ook toen is het enkel gebleven tot het aanspreken van mensen. Tot nu toe blijkt telkens dat verreweg de meeste mensen het wel begrijpen als ze worden aangesproken en passen ze hun gedrag wel aan. Een toenemend hedendaags probleem is dat slechts één (negatief) verhaal op Facebook & co. voldoende is om het spreekwoordelijke lopende vuurtje aan te wakkeren.