
LOCHEM/GORSSEL – Landelijk trekken GroenLinks (GL) en PvdA al langer samen op. In de gemeente Lochem gaan beide partijen nu ook samen op weg naar de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2026. Dat betekent: één kieslijst, één lijsttrekker en één verkiezingsprogramma. De fractievoorzitters Arda van den Brink (GL) en Martine Willems (PvdA) spreken van een logische stap, die zorgt voor nieuw elan.
Achter de schermen werd al regelmatig overlegd, maar vanaf nu zijn er geen gescheiden fractievergaderingen meer. De leden van de plaatselijke afdelingen hebben ingestemd met de formele samenwerking. “De reacties waren erg positief. Iedereen ziet de meerwaarde wel. Dat de samenwerking landelijk goed gaat speelt daarbij een rol. Dat is een goed voorbeeld en werkt inspirerend”, zegt Martine Willems.
Bubble
Arda van den Brink voegt eraan toe: “Het is ook een goede stap voor het politieke landschap in de gemeente, met veel 2-mansfracties. Onze samenwerking maakt de ‘bubble’ waarin we zitten groter.” Beide fractievoorzitters hopen dat GL en PvdA samen een serieuze kracht én een mogelijke coalitie-kandidaat gaan vormen. Grotere partijen maken ook meer kans op restzetels. De twee zetels winst die Gemeentebelangen bij de verkiezingen van 2022 scoorde waren beide restzetels. GB is met 8 zetels veruit de grootste politieke kracht in de gemeente.
Voor Arda van den Brink is het persoonlijk al helemaal een logische ontwikkeling. “Ik werd in de jaren ’70 lid van de PPR, dat later opging in GroenLinks. De PvdA voelt altijd al als familie”, zo zegt ze. Martine Willems: “We vissen niet alleen grotendeels in dezelfde vijver, maar ook onze uitgangspunten hebben veel raakvlakken. Ons programma neigt misschien iets meer naar de sociale aspecten, terwijl bij GroenLinks het accent wat meer op het groene ligt. Dat is vrij gemakkelijk in elkaar te schuiven, al zullen we op sommige punten nog wel discussie moeten voeren. Daar wordt het alleen maar beter van.”
Lijsttrekker
Als het gaat om een gezamenlijk programma en om de mensen, moeten dit jaar stappen worden gezet. Uiterlijk in november moet een gezamenlijke ledenvergadering een klap geven op beide zaken. Wie de lijsttrekker wordt is nog open. Kandidaten kunnen zich melden. Wel is zeker dat de systematiek van de Kamerfractie van GL/PvdA wordt gevolgd. Dat betekent dat, als de lijsttrekker uit partij A komt, de posities 2 en 3 naar partij B gaan en dat nummer 4 en 5 weer van partij A zijn.
In het gunstigste geval zorgt de samenwerking ervoor dat meer mensen zich gaan interesseren voor een actieve rol binnen GL/PvdA. Om dit te bevorderen worden een aantal masterclasses voor nieuwkomers voorbereid. Daarbij wordt aandacht besteed aan het functioneren van de gemeenteraad in het algemeen, maar ook aan de eigen ideologische veren. Die gezamenlijke veren zijn niet van gisteren. GL en PvdA praten al sinds de vorige verkiezingen regelmatig met elkaar. Daarvoor maakte GL deel uit van de coalitie en de PvdA van de oppositie.
Goede mensen
Aan onderwerpen geen gebrek. “We leven in tijden waarin veel verandert en in een hoog tempo. Denk aan wonen, asiel, klimaat en energie. Dat zijn niet alleen belangrijke maar ook lastige thema’s. Het is daarom extra belangrijk dat we goede mensen aan de start brengen. Dat lukt samen beter. We weten ons gelukkig gesteund door goede besturen met ervaren mensen”, zo klinkt het.
In de gemeenteraad moet LochemGroen!, net als GL/PvdA, tot het linkse blok worden gerekend. Die partij ontstond door een breuk van GroenLinks met oud-lid en -fractievoorzitter Jolande van Borrendam. Zij ging verder onder de naam LochemGroen! en bij de vorige verkiezingen kreeg de partij, 2 zetels, net als GroenLinks. Arda van den Brink: “We hebben vaak goed overleg met LochemGroen! en zijn het ook vaak eens. Gezien wat is gebeurd, is het nog te vroeg om nauwer samen te werken. Op termijn is dat niet ondenkbaar.”
Wie meer wil weten over de lokale afdelingen van beide partijen kan terecht op:
lochem.pvda.nl en lochem.groenlinks.nl