Tom van ‘t Hek in Gorssel: ‘Praat elkaar geen krimp aan’

0
Tom van 't Hek bij Loetje in Gorssel (foto: LochemsNieuws)

GORSSEL – Tom van ‘t Hek waarschuwde zijn toehoorders in de vernieuwde zaal van Loetje in Gorssel voor het begrip ‘krimp’, dat onder meer zou dreigen voor deze regio. ,,Als je elkaar maar vaak genoeg zegt dat er een krimp komt, dan komt-ie ook”, aldus de voormalig huisarts, top-hockeyer en radiopresentator.

Voetballen
Hij vergeleek dit soort doemdenken met het collectieve idee dat ‘we’ met voetballen altijd in de laatste 5 minuten van Duitsland verliezen. ,,Dan gebeurt het vanzelf!”

Transpiratie
Van ‘t Hek was gekomen om een spreekbeurt te houden over ondernemerschap. Hij trok paralellen met zowel de medische wereld als met de sport. Hij herinnerde zich een uitspraak van zijn vader, die ook ondernemer was: ,,Inspiratie is goed, maar transpiratie kan ook geen kwaad.”

Combinaties
Wat ondernemers in snel veranderende tijden volgens hem moeten doen is vooral niet te krampachtig proberen alles alleen te doen. ,,Je moet combinaties vormen en ook combinaties durven maken die op het eerste gezicht heel vreemd lijken. We denken te vaak dat iets onmogelijk is.” Hij vergeleek met de wereldrecordtijd op de Engelse mijl, die lang niet onder de vier minuten dook omdat iedereen dacht dat het menselijk lichaam dat niet aankon.

Routine
Ook hield hij zijn gehoor voor dat ervaring goed is, maar routine slecht. En hij liet de aanwezige ondernemers even nadenken over het nut van ‘modeverschijnselen’ als de bekende ‘heidag’.