Glasvezel buitengebied: ‘heft in eigen handen’

0
Foto ter illustratie (foto: pixabay.com)

LOCHEM – Lochem neemt het heft in eigen handen als het gaat om de aanleg van glasvezel in het buitengebied. Dat zei wethouder Jan Kottelenberg maandagavond (6/2) tijdens de gemeenteraadsvergadering. Daar werden hem vragen gesteld over het uitstel en wellicht afstel van eerdere plannen.

Coöperatieve aanpak
Kottelenberg had afgelopen zaterdag tijdens een interview op Radio573 al gezegd dat de gemeente met betrokken bewoners zelf moeten gaan kijken wat er mogelijk is. Hij opperde een coöperatieve aanpak. Daarvan ligt een (geslaagd) voorbeeld in de Drentse gemeente De Wolden. Maandagavond voegde de wethouder er nog een ‘tweede spoor’ aan toe. Lochem praat nog met andere Achterhoekse gemeenten over een gezamenlijke aanpak.

CIF
Actie werd nodig nadat het bedrijf CIF vorige week aan de gemeenten liet weten niet eerder dan september iets te kunnen zeggen over de voortgang van de aanleg. De huidige aanpak van het bedrijf blijkt niet rendaber te zijn. Een enkele Achterhoekse gemeenten is de aanleg al gestart.

Dossier overgedragen
,,Ook marktpartijen kunnen falen, al denken mensen vaak dat alleen overheden dat kunnen’, stelde Kottelenberg vast. Hij benadrukte dat het streven om de hele gemeente snel internet te bezorgen een uitgangspunt van het zittende college was en blijft. Om het belang te benadrukken meldde de wethouder dat hij het dossier per direct wordt overgedragen aan zijn collega Bert Groot Wesseldijk. Dit om geen tijd te verloren te laten gaan door de wethouderswissel die op handen is. Kottelenberg is benoemd tot burgemeester van Neder-Betuwe.