Digitale Stad Lochem heropent inschrijving voor ‘overstappers’

0
Detail van de website van Digitale Stad Lochem (bron: digitalestadlochem.nl)

LOCHEM/GORSSEL – Digitale Stad Lochem heropent de inschrijving voor glasvezel in het buitengebied. Dit om mensen die zich de afgelopen tijd bij concurrent Glasvezel Buitenaf hebben aangemeld de kans te geven om zich alsnog aan te sluiten.

Digitale Stad meldde zaterdag al dat zich 53% van de huishoudens en bedrijven in de gemeente had gemeld voor een aansluiting. Daarmee was de ondergrens van 50% gehaald. Dat betekent dat Digitale Stad rond de zomer gaat beginnen met het graafwerk. De klus gaat ongeveer een jaar duren dus bewoners van het buitengebied moeten zich nog wel even behelpen met de klassieke koperdraad.

Overeenkomst
Glasvezel Buitenaf heeft maandag definitief laten weten dat zich daar niet meer dan 25% van de huishoudens heeft gemeld. De overeenkomst die de mensen via de inschrijving zijn aangegaan met het bedrijf is daarom ongeldig verklaard. Het staat deze klanten vrij om de overstap naar Digitale Stad te maken. Op papier gaat het om een kleine duizend adressen.

Dat mensen zelf actie moeten ondernemen heeft te maken met privacy-voorschriften. Een bedrijf kan klantgegeven niet zomaar overnemen van een (wegvallende) concurrent. Bovendien komt het aanbod van Digitale Stad niet overeen met dat van Glasvezel Buitenaf. Digitale Stad gaat duidelijk anders om met de afbetaling van de aansluitkosten.

Voorwaarden
Wie nu overstapt krijgt te maken met dezelfde voorwaarden als de mensen die zich al eerder inschreven. Wie het nu voorbij laat gaan krijgt in een later stadium te maken met de daadwerkelijke aansluitkosten. Dat kan, zeker voor afgelegen percelen, flink in de papieren lopen.

Via social-media reageren veel mensen positief op de recente ontwikkelingen. De angst dat geen van beide aanbieders de vereiste 50% zou halen was groot maar blijkt dus niet terecht. Digitale Stad kwam een paar maanden geleden eigenlijk ‘uit de lucht vallen’. Het leek er aanvankelijk op dat Glasvezel Buitenaf het rijk alleen zou krijgen.