GL/PvdA wint in Lochem; opkomst 60,45% [update]

0
Het stembureau in het gemeentehuis in Lochem (archieffoto: LochemsNieuws)

LOCHEM/GORSSEL – De opkomst voor de Europese verkiezingen van donderdag was in Lochem 60,45 procent (16.874 kiezers). Dat ligt ruimschoots hoger dan de 46,8 procent die landelijk werd gehaald. De meeste stemmen gingen naar GroenLinks/PvdA. Deze combinatie kreeg 21,98 procent van de stemmen. De BBB volgt op gepaste afstand met 15,20 procent. Daarna volgen twee partijen die deel uitmaken van de beoogde landelijke coalitie:  de VVD (12,85%) en PVV (10,65%)

[update 11/6 12.50u:] Het aanvankelijk gemelde opkomstcijfer was zo’n 3 procent lager dan hierboven vermeld. Ook zijn de percentages per partij hier en daar aangepast. De eerdere cijfers waren gebaseerd op een voorlopige uitslag. Inmiddels is de uitslag definitief. De tabel onder dit bericht is vervangen door een exemplaar met de juiste cijfers) 

Twee partijen die zijn vertegenwoordigd in de Lochemse gemeenteraad zijn CDA(9,50%) en D66 (8%). NSC van Pieter Omtzigt bleef steken op 4,39 procent. De uitgesproken pro-Europese partij Volt kwam uit op 6,21 procent. Het complete overzicht staat in de tabel onderaan dit bericht.

Per ongeluk

De processen-verbaal van de voorzitters van de verschillende stembureaus zijn na verkiezingen altijd interessante lectuur. Daarin wordt onder meer melding gemaakt van klachten van kiezers of incidenten in het stembureau. Hieruit blijkt dat in twee stembureaus in totaal drie stempassen zijn ingenomen van mensen van buiten de gemeente. Per ongeluk. Deze mensen hebben ook daadwerkelijk gestemd. Het ging uit twee kiezers uit Terneuzen en een uit Bronckhorst.

Stemmen in een andere gemeente kan alleen met een vooraf aangevraagde kiezerspas. Die ontbrak ook bij nog iemand uit een andere – niet nader genoemde – gemeente. Toen hij zijn stem niet mocht uitbrengen werd de man kwaad, waarop hij het stembiljet verscheurde.

Klachten

Bij het gemeentehuis van Lochem werd een klacht genoteerd dat er onvoldoende vrije parkeerruimte beschikbaar was. Elders meldden zich twee kiezers die zeiden geen stempas te hebben ontvangen. Er was verder een klacht over het te laat toesturen van de kandidatenlijst. Daardoor zou men zich onvoldoende kunnen voorbereiden op het stemmen. En op één plek in de gemeente werd de bekende wegwijzer met ‘Stembureau’ gemist.

In de gemeente waren 22 stembureaus. Alle proces-verbalen van de stembureaus werden vrijdag 7 juni gecontroleerd op juistheid. Dit was in een openbare zitting van het gemeentelijk stembureau. Alle informatie – inclusief de genoemde processen-verbaal – is  te vinden op www.lochem.nl/verkiezingen.