Home Lifestyle Tech/gadget Europese subsidie voor consortium met Abel Adventures uit Lochem

Europese subsidie voor consortium met Abel Adventures uit Lochem

0
Foto ter illustratie (bron: pixabay.com)

LOCHEM/ARNHEM – Het project ‘Smart E-bike mobility Twente’ (SET) ontvangt 600.000 euro subsidie uit het Europees Fonds voor regionale ontwikkeling (EFRO). Het project wordt uitgevoerd door een consortium van bedrijven, waaronder Abel Adventures uit Lochem.

Het bedrijf van Jeroen Drabbe is vooral bekend van de app AbelLife waarmee honderden wandel- en fietsroutes kunnen worden gedownload. Het is gevestigd in het voormalige VVV-kantoor aan de Tramstraat. Drabbe is ook mede-oprichter en bestuurder van Lochem 3.0.

Proeftuin
‘Smart E-bike mobility Twente’ start een proeftuin voor een ‘slim’ e-bike wegennet rondom de Campus van de Universiteit Twente, omliggende bedrijvenparken en de luchthaven Twente. Doel is de vraag en beschikbaarheid van e-bikes en laadpunten te koppelen, de snelste route te bepalen en reserveringen en betaling te automatiseren.

Acceptatie
E-bikes worden hiervoor uitgerust met sensoren; er komen laadpalen zonder netstroom aansluiting; er vindt bewegwijzering via apps plaats. Ook worden ontwikkelingen die het gebruik en de acceptatie van e-bikes versnellen gestimuleerd. De proeftuin is gericht op het testen en demonstreren en staat ook open voor andere ontwikkelaars.

Het consortium bestaat uit: E-Bike Nederland B.V. (Cuijk), Sunchip Projects B.V. (Hengelo), TerraTeq B.V. (Enschede), Roviz B.V. (Enschede), Universiteit Twente (Enschede) en Abel Adventures B.V. (Lochem).

De Europese subsidie van 6 ton dekt een gedeelte van de totale kosten van het project. Die bedragen € 1.456.573.