Gemeenten gefrustreerd over voortgang glasvezel buitengebied

0
Foto ter illustratie (foto: pixabay.com)

LOCHEM/ZUTPHEN – De gemeentebesturen in de Achterhoek zijn gefrustreerd over de gang van zaken rond de planning van aanleg van glasvezel in het buitengebied van alle Achterhoekse gementen, inclusief Lochem en Zutphen. De betrokken marktpartij, CIF,  laten de meeste gemeenten nog in grote onzekerheid. Overleg van woensdag bracht geen duidelijkheid.

Planning
De aanleg in Berkelland en Winsterwijk is inmiddels gestart en ook Aalten en Oost-Gelre mogen hopen op een spoedig begin van de werkzaamheden. CIF liet weten voor september van dit jaar niets te kunnen zeggen over de planning en de hoogte van de aansluitkosten.

Dubbel
Wethouder Paul Seesing van de gemeente Bronckhorst – die optreedt als voorzitter namens de betrokken gemeenten – zei: ,,’t Is nog niet van de baan maar het wordt zo wel lastig. We zitten hier met een dubbel gevoel. We hadden een vervolgaanpak verwacht, maar hebben geen concrete toezeggingen gekregen en dat frustreert ons. Het blijkt eens te meer dat de markt grote moeite heeft met het realiseren van glasvezel in ons buitengebied.”

Beraden
Volgens Seesing beraden de gemeenten zich over vervolgstappen. ,,We willen vaart maken, we zijn er al drie jaar klaar voor. Over hoe het nu verder moet, gaan we nadenken.

Bij de aanleg van glasvezel in het buitengebied geldt als uitgangspunt dat minimaal 50 procent van de percelen mee moet willen doen.