Gemeente richt zich op armoedebestrijding en schuldhulp

0
Foto ter illustratie (bron: freepik.nl)

LOCHEM/GORSSEL – Hulp bieden aan mensen die in armoede leven en schulden hebben. Dat is het doel van het uitvoeringsprogramma Armoedebestrijding en Schuldhulpverlening van de gemeente Lochem. Met dit programma wil de gemeente, samen met een aantal samenwerkingspartners de komende twee jaar hulp bieden. Daarbij is ook aandacht voor preventie en het eerder in beeld hebben van mensen met financiële problemen. 

Geldzorgen en schulden leiden tot stress, verdriet, eenzaamheid en uitsluiting. Wethouder Wendy Goodin: “Als je daardoor niet meer kunt meedoen in onze samenleving dan geeft dat opvolgende problemen op andere vlakken, zoals mentale en fysieke gezondheidsproblemen. Veel problemen groeien door van generatie naar generatie. Ik ben erg blij met dit uitvoeringsprogramma waarmee we de komende 2 jaren, samen met onze partners, hier verbetering in gaan brengen.”

Overzicht

Een actiepunt uit het programma is overzicht bieden van alle voorzieningen op het gebied van armoede en schulden. Hierdoor kunnen inwoners beter zien waar ze terecht kunnen voor hulp en ondersteuning. Daarnaast weten zorgprofessionals, huisartsen en werkgevers hierdoor beter waar ze terecht kunnen als ze problemen rondom dit onderwerp signaleren. Ook het in kaart brengen waarom regelingen, zoals minimaregelingen, niet altijd goed worden benut staat op de agenda. En daarnaast het bevorderen dat deze regelingen beter worden gebruikt.

Een ander actiepunt uit het programma is het starten van de pilot ‘Zakg€ldproject’. Dit project, ontwikkeld door de Hogeschool Arnhem-Nijmegen (HAN) en de gemeente Nijmegen, leert ouders en kinderen omgaan met geld, met als doel generatiearmoede te doorbreken. Het zakgeldproject wordt uitgevoerd door het Budgetadviescentrum.

Preventie

In het uitvoeringsprogramma is preventie belangrijk. Door mensen die met armoede of schulden leven eerder in beeld hebben kan voorkomen worden dat financiële problemen steeds erger worden. Het programma beschrijft in vier verschillende sporen met ieder meerdere acties waar de gemeente, samen met netwerkpartners en ervaringsdeskundigen, in 2024 en 2025 aan wil werken.

De volledige tekst van het uitvoeringsprogramma Armoedebestrijding en Schuldhulpverlening 2024-2025 is HIER te vinden (link naar PDF-bestand).