Gemeente Lochem eert veteranen op 22 juni

0
Foto ter illustratie (bron: pixabay.com)

JOPPE/LOCHEM – De 160 veteranen uit de gemeente Lochem zijn uitgenodigd voor de Veteranendag die de gemeente jaarlijks met leerlingen van groep 7 en 8 van de basisschool in Joppe houdt. Op vrijdag 22 juni worden zij geëerd voor hun inzet tijdens militaire missies in zowel het verleden als van recentere datum.

Dichtbij
De gemeente Lochem organiseert de Veteranendag dichtbij, omdat niet iedereen in de gelegenheid is om de Nederlandse Veteranendag, op 30 juni in Den Haag, bij te wonen. De bijeenkomst is besloten maar veteranen die geen uitnodiging hebben ontvangen zijn welkom. Het programma staat onderaan dit artikel.

Nederland heeft op dit moment ruim 111.000 veteranen. Sinds 1940 hebben
650.000 veteranen zich ingezet tijdens drie oorlogen en bijna honderd vredesmissies: van de Tweede Wereldoorlog tot recente missies in onder andere Mali, Afghanistan en Irak.

Lochemse veteranen
De 160 veteranen uit onze gemeente vervulden hun militaire dienstplicht tijdens missies van toen en nu in bijvoorbeeld Indië, Nieuw Guinea en Korea. Ze werden ingezet voor de medische verzorging van de Nederlandse troepenmacht, als tolk, maar ook bij het ruimen van explosieven en plaatselijke vredesonderhandelingen. Het kunnen delen van hun soms zeer ingrijpende ervaringen houdt het verleden voor hen levend.

Programma

Hieronder een overzicht van het programma voor 22 juni, tussen 19.00 en 21.00 uur. De bijeenkomst vindt plaats in de aula aan de Gorsselse Enkweg 1a.

– Welkomstwoord en uitleg programma door burgemeester Van ‘t Erve
– Blazen “Last Post”
– Twee minuten stilte
–  Wilhelmus
– Kranslegging bij het Indiëmonument door burgemeester Van ’t Erve en een leerling van de Joppeschool
– Toespraak door burgemeester Van ’t Erve
– Gedicht door een leerling van de Joppeschool
– Toespraak door een leerkracht van de Joppeschool
– Afsluiting met een hapje en een drankje