Veel vragen over plannen IJsseldal in Gorssel en Joppe

0
Een van de 3 delen van het project: Beukenlaan 1-7 en Nijverheidsstraat 25-31 in Gorssel (bron: gemeente Lochem)
Reading Time: 2 minutes

GORSSEL/JOPPE – Woningcorporatie IJsseldal Wonen onderzoekt op drie locaties in Gorssel en Joppe of het loont om woningen te renoveren of verbouwen dan wel te slopen en nieuw te bouwen. Het gaat om 21 woningen. Bij nieuwbouw worden vanaf 2028 vrijwel zeker meer wooneenheden gerealiseerd, meest voor 1- of 2-persoonshuishoudens. De startnotitie voor het project werd maandag besproken door de Lochemse gemeenteraad. Er leven nog de nodige vragen, zo bleek.

Het gaat om de woningen aan de Beukenlaan 1-7 en Nijverheidsstraat 25-31 in Gorssel. Daar staan nu samen 8 woningen. Aan het Wielewaalpad 1-6, eveneens in Gorssel, staan drie 2-onder-1 kapwoningen. En aan de Joppelaan 108a tot en met 108g gaat het om 7 eengezinswoningen. De woningen zijn deels sterk verouderd en sluiten volgens de corporatie niet aan bij de huidige woningbehoefte. De keuze voor renovatie of nieuwbouw is formeel nog niet gemaakt, maar tijdens de bespreking door de raad ontstond de indruk dat nieuwbouw het meest voor de hand ligt.

Impact

Nieuwbouw heeft de grootste impact op de huidige bewoners en een deel van de raadsfracties maakt zich enige zorgen over waarborging van hun rechten en over de wijze waarop met hen gecommuniceerd gaat worden. Met name de PvdA liet weten dat het al in de startnotitie meer zekerheden voor bewoners had verwacht. Wethouders Marja Eggink vindt de startnotitie daar niet het juiste document voor, maar ze wees wel op de wettelijke zorgplicht ten opzichte van bewoners die zowel de gemeente als de corporatie hebben.

IJsseldal Wonen wil de rechten van bewoners vastleggen in een sociaal plan. Hierin moet onder meer worden vastgelegd of en hoe bewoners van nu, na verbouw of nieuwbouw, kunnen terugkeren ofwel een permanente vervangende woning krijgen aangeboden. Ook zaken als verhuiskosten en vergoeding van op eigen kosten aangebrachte verbeteringen aan de woningen worden geregeld, zo belooft de corporatie.

Klein

Het CDA maakt zich met name zorgen over de de term ‘kleine wooneenheden’. “Nog kleiner?!”, zo reageerde Willem Achtereekte geschrokken. Hij wees op het nu al kleine formaat van de bestaande woningen. IJsseldal liet weten door variatie in de indeling en het aantal slaapkamers tegemoet te willen komen aan de huidige vraag naar kleine sociale wooneenheden. In het participatietraject worden, naast de huidige bewoners, ook de omwonenden en de huurdersvereniging betrokken, zo is het plan. Doel is om in de buurt draagvlak te creëren en de leefomgeving te verbeteren.

In de raad leven ook zorgen voor de verwachte huurverhogingen na renovatie of nieuwbouw. Dit kan ervoor zorgen dat de huidige bewoners worden verdrongen en dus niet kunnen terugkeren naar hun vertrouwde buurt. Wethouder Eggink zei hier oog voor te hebben en dat de gemeente niet zal nalaten hier aandacht voor te vragen als het aan de orde is.

Netcongestie

Uit de antwoorden op vragen van GroenLinks blijkt dat IJsseldal Wonen verantwoordelijk is voor de kosten van eventuele planschadeclaims of nadeelcompensatie. En Meedenken met Lochem wees op eventuele problemen met aansluiting op het elektriciteitsnet. Uit de startnotitie blijkt dat het risico van netcongestie inderdaad hoog wordt ingeschat. Dit geldt vooral bij nieuwbouw die tot meer wooneenheden leidt. IJsseldal hoopt dit te ondervangen door in een vroeg stadium te overleggen met de netbeheerder en door het inzetten op energiezuiniger en duurzamere woningen.

Het onderwerp keert binnenkort terug op de agenda van de gemeenteraad.