Gelovigen in Joppe tekenen petitie aan kardinaal Eijk [update]

0
Foto ter illustratie (bron: freepik.com)

JOPPE – De kerk van Joppe is de laatste tijd nogal in het nieuws. Eerst was er het plan om de kerk in 2025 te sluiten en te verkopen. Dat leidde tot een plaatselijk initiatief om het gebouw om te bouwen tot hotel, met behoud van klein gedeelte voor de gelovigen. Op de achtergrond speelt nog het voornemen van het Bisdom Utrecht om de zondagse communievieringen zonder priester te schrappen. Dat leidde in Joppe tot een petitie die al veel handtekeningen opleverde.

[update] Door een misverstand klopten de tijdsaanduidingen in de eerste versie van dit bericht niet. De opnamen en uitzending van TV Gelderland waren afgelopen zondag al. De uitzending is wel terug te kijken via de link hieronder.

Het gaat om de zogeheten woord- en communievieringen. Die mogen, als het aan kardinaal Eijk ligt, niet meer op zondag worden gehouden. Dat is de doodsteek voor veel dorpskerken, zo is de gedachte van velen. Afgelopen zondag maakte TV Gelderland opnamen in de kerk van Joppe. Dit is dezelfde dag uitgezonden en is nog te zien via ‘uitzending gemist’ op gld.nl. Aan het woord komt een bezoeker die de zondagse kerkgang ‘een stuk van mijn leven’ noemt.

Thuisblijven

Ook lekenvoorganger Willem Achtereekte, die ook CDA-raadslid in de gemeente Lochem is, komt in beeld en aan het woord in de uitzending. Hij vertelt onder meer dat gelovigen om de communie te ontvangen op termijn naar Zutphen moeten. Volgens Achtereekte is dat met name voor veel ouderen lastig. Hij is bang dat die mensen thuisblijven, waardoor nog minder mensen naar de kerk gaan.

De kardinaal wil de eucharistieviering weer op de voorgrond zetten. Over 5 jaar moet daarom een einde komen aan de populaire weekendvieringen die veelal door vrijwillige lekenvoorgangers worden verzorgd. Die mogen niet meer op zondag. Door de week mogen ze nog wel, maar gelovigen zijn gehecht aan de zondagse kerkgang.

Lokaal

Door gebrek aan priesters worden eucharistievieringen alleen nog in grotere plaatsen gehouden. Die trekken door het beleid van kardinaal Eijk wellicht wat meer mensen, maar met name in plattelandsgebieden wordt verwacht dat veel mensen juist helemaal niet meer ter kerke gaan. Afgezien van de afstand hechten veel mensen aan de lokale verbondenheid en het sociale contact in de eigen omgeving. Het bisdom stelt hiertegenover dat het besef van waar een eucharistieviering over gaat een beetje naar de achtergrond is verdwenen.

Ook in andere geloofsgemeenschappen zijn de plannen van Kardinaal Eijk niet in goede aarde gevallen. Meerdere plaatselijke kerkbesturen maken bezwaar. De petitie van de kerk in Joppe is te vinden op www.rkkerkjoppe.nl.