Yocoon: schone houtkachel met het hoogste rendement

0
Anne en Maarten Kraanen bij een Yocoon houtkachel (eigen foto)

JOPPE – Een schone houtkachel… bestaat dat? Het antwoord is ja. In het geval van de kachels van Yocoon uit Joppe – gemeente Lochem – geloofden zelfs ervaren keurmeesters de meetgegevens in eerste instantie niet. De sleutel ligt in de toegepaste techniek die zorgt voor een extreem hoge na-verbrandingstemperatuur. Hierdoor ontsnapt, behalve onschadelijke zouten en mineralen, nagenoeg niets via de schoorsteen.

De kachels hebben een rendement van meer dan 92%. Dat is veel hoger dan bij andere houtkachels. De buren worden niet geplaagd door de geur van houtstook en de veelbesproken CO2-uitstoot is neutraal. Dat laatste komt tot uitdrukking in de naam Yocoon. Yo betekent ‘goed’ in het Hongaars en coon staat voor CO2-neutraal.

Aanleiding

Het was overigens in Hongarije waar het idee ontstond. Maarten Kraanen: “We waren in Hongarije. Daar wordt veel hout gestookt in grote kachels met tegels. Dit zorgt voor een aangename stralingswarmte. Maar buiten hing een verstikkende smog. Dat moet anders kunnen, dacht ik.”

Op de zoektocht naar een eenvoudige, schone houtkachel die voor iedereen bereikbaar is en voor een schoner milieu zorgt stuitte Maarten op een stooktechniek die ‘rocketstove’ heet. Al lang geleden bedacht maar nog nooit op grote schaal in kachels toegepast. Vermoedelijk omdat het lastig is om een stabiele verbranding te realiseren.

Hoge temperatuur

De techniek in het kort: het hout verbrandt in de voorste kamer van de kachel. De naverbranding gebeurt in een pijp die zich daarachter bevindt. Hier worden door werveling en de toevoer van zuurstof temperaturen tot wel 1150 graden bereikt. Hierdoor verbrandt vrijwel alles en de betonnen wand van de kachel wordt zo warm dat er een lang aanhoudende stralingswarmte ontstaat. Dit zorgt voor een stabiele, aangename warmte.

Het bereiken van een stabiele verbranding was de grootste uitdaging. Na lang sleutelen en verbeteren is het gelukt om dit te bereiken. Dat maakt de kachels niet alleen uiterst schoon maar ook makkelijk in gebruik. Aansteken is een fluitje van een cent.

Kleuren

Maarten en Anne Kraanen gingen de markt op met hun kachels. Het zijn ferme, goed ogende kachels die uit beton of leem en metaal bestaan. De houtkachel kan desgewenst een kleurtje krijgen dat bij het interieur past. De Yocoon kent een aantal standaardmodellen, maar ook maatwerk is mogelijk. Tot en met de plaatsing wordt alles geregeld.

Emissie

De al genoemde keurmeesters van keuringsinstantie SGS hebben vol overtuiging het keurmerk afgegeven voor de Yocoon.  Er zijn rapporten beschikbaar met onder meer de emissieresultaten.

In hun woning met showroom in Joppe kunt u het gemak en de fijne stralingswarmte zelf ervaren. Maak hiervoor gerust een afspraak via hun website of telefonisch

Informatie:

Bedrijf: Yocoon, schone houtwarmte
Eigenaren: Maarten en Anne Kraanen
Adres: Dortherdijk 5, 7215 LC Joppe
Telefoon: 0575 – 769 056
E-mail: info@yocoon.com
Website: www.yocoon.com