Freelancer ‘grafisch & design’ meest gezocht in Gelderland

1
foto ter illustratie (bron: pixabay.com)

LOCHEM – Steeds meer mensen werken freelance. In Gelderland maken freelancers uit de categorie ‘grafisch en design’ de meeste kans op opdrachten. Daaronder vallen grafisch ontwerpers en webdesigners. Dit is overigens ook het landelijke beeld, al zijn de verschillen tamelijk groot.

In Drenthe, Flevoland en Zeeland zijn website- en app-ontwikkelaars het meester gevraagd. Deze categorie komt in Gelderland pas op de derde plaats, achter de categorie ‘software & systemen’. Aan financiële freelancers bestaat iets minder behoefte. (Zie tabel 1)

Dit blijkt uit een onderzoek van de website freelancer.nl naar de behoefte aan freelancers per provincie. De categorie ‘grafisch & design’ is ook landelijk het populairst onder opdrachtgevers. In Gelderland scoort de categorie ‘tekst & vertaling’ relatief hoog. (zie tabel 2)

lees verder onder de tabellen…

Tabel 1
freelancer branches per provincie 1/4

Tabel 2

freelancer branches per provincie 2/4

Bij de resultaten valt op dat sommige branches vrij laag scoren. ‘Training & Opleiding’ is zo’n branche. Freelancers in dit soort branches zullen het wellicht lastiger hebben om opdrachten te vinden. Wanneer er meer aanbod dan vraag in een branche blijkt te zijn, wordt onderscheiding en zichtbaarheid voor de freelancer extra belangrijk.

lees verder onder de tabel…

Tabel 3
freelancer branches per provincie 3/4

Andere branches hebben een bredere spreiding tussen de provincie. Maar gemiddeld ligt het aandeel van deze branches rond de 10%. In vrijwel iedere provincie is genoeg vraag naar de specialisten uit deze branches. Freelancers in dit soort branches zullen dus vrij gemakkelijk opdrachten vinden.

Tabel 4
freelancer branches per provincie 4/4

1 REACTIE

  1. In België zijn er de meeste freelancers in Administratie en Copywriting. Een van de verklaringen dat er zoveel freelancers geregistreerd zijn binnen deze segmenten vloeit voort uit de aard van de opdracht. Administratie kan perfect van thuis uit gebeuren, in het weekend of na de uren. Hetzelfde geldt voor vertaalwerk en copywriting.

Comments are closed.