Faillissement ‘t Runderke: ‘slechts kwart van beoogde omzet’

0
Het pand van voormalig restaurant 't Runderke aan de Noorderwal (archieffoto: LochemsNieuws)

LOCHEM – Restaurant ‘t Runderke in Lochem is dinsdag officieel failliet verklaard door de Rechtbank Gelderland. In een eerder bericht over de sluiting kon dit nog niet definitief worden gemeld. Mr. F.B.M. van Aanhold van Voorink Advocaten in Zutphen is aangesteld als curator. De omzet van het restaurant bleef ver achter bij de verwachtingen.

Het faillissement treft ‘t Runderke BV. Bij de Kamer van Koophandel waren onder die vlag de handelsnamen ‘t Runderke en Horeca Interim geregistreerd.

Bedrijfsleider

Marcel de Graaf was bedrijfsleider bij het restaurant en in die rol onder meer verantwoordelijk voor het inroosteren van personeel en de inkoop. Eigenaar Bertus Bröcker was volgens De Graaf zelf meestal ook aanwezig, tot hij afgelopen week aan het einde van een avond meldde dat het de laatste dag was geweest. Bröcker kondigde toen aan het faillissement te zullen aanvragen.

Vervelend

De Graaf verbaast zich over de stap van de eigenaar omdat hij de zaak naar eigen zeggen in een paar maanden tijd van verliesgevend weer naar zwarte cijfers hielp. De bedrijfsleider noemt zichzelf ‘opstarter van horecabedrijven’. Hij is meestal tijdelijk bij een zaak betrokken. Hij vindt het duidelijk erg vervelend dat zijn naam in de media in verband wordt gebracht met het bankroet. ,,Ik heb niets te maken met de financiële kant van de zaak of met het faillissement”, zo laat hij weten in een reactie.

Curator

Namens zijn collega Van Aanhold zegt mr. M. Vriezekolk van Voorink Advocaten dat het eerst beeld van de curator slechts is gebaseerd op verklaringen van Bröcker zelf. Daaruit blijkt dat de omzet tegenviel en slechts een kwart bedroeg van wat de eigenaar zich had voorgesteld. ,,Die omzet was ruim onvoldoende om de kosten van personeel, inkoop en huur te dekken. Doorgaan zou er vermoedelijk voor zorgen dat de schulden zich zouden opstapelen”, aldus Vriezekolk.

Stijgende lijn

De curator kan niet bevestigen dat er sprake was van ‘zwarte cijfers’ maar wel dat er gedurende de laatste periode een stijgende lijn in leek te zitten. Maar dat bleek dus onvoldoende. Op de vraag of Bröcker, voordat hij de zaak kocht, te optimistische omzetcijfers zijn voorgespiegeld zegt Vriezekolk: ,,Die indruk heeft hij inderdaad, maar dat is meestal lastig hard te maken. Zeker is dat de omzet van de laatste maanden ver achterbleef bij wat de vorige eigenaar ooit behaalde.”

De redactie is er nog niet in geslaagd om met eigenaar Bröcker in contact te treden.

Uit het register

Hieronder de gegevens uit het Insolventieregister van de Rechtbank Gelderland:

‘t Runderke B.V.
KvK-nummer: 75489155Vestigingsadres: Noorderwal 40 7241BL Lochem

Handelend onder de naam

‘t Runderke B.V.
KvK-nummer: 75489155
Vestigingsadres: Noorderwal 40 7241BL Lochem
Correspondentieadres: Noorderwal 40 7241BL Lochem

‘t Runderke
KvK-nummer: 75489155
Vestigingsadres: Noorderwal 40 7241BL Lochem
Correspondentieadres: Noorderwal 40 7241BL Lochem

Horeca Interim
KvK-nummer: 75489155
Vestigingsadres: Noorderwal 40 7241BL Lochem
Correspondentieadres: Noorderwal 40 7241BL Lochem

Curator

mr F.B.M. van Aanhold

Rechtbank Gelderland

Rechter-commissaris: mr. A.M.P.T. Blokhuis
Toezichtzaaknummer: NL:TZ:0000117464:F001
Insolventienummer: F.05/19/407