Enquête over toekomst van hertenkamp Berkeloord

0
De hertenkamp op een oude ansicht (poststempel 1957). (Bron: Historisch Genootschap Lochem-Laren-Barchem)

LOCHEM – De Belangenvereniging Beschermd Stadsgezicht Berkeloord (BBSB) houdt momenteel een online-enquête over de toekomst van de hertenkamp. Door nieuwe regelgeving lijkt op termijn in ieder geval een einde te komen aan de hertenpopulatie aldaar. De vraag is wat er dan met het omvangrijke terrein moet gebeuren.

De rijksoverheid vindt hertenkampen niet meer van deze tijd en wil vanaf 1 januari 2024 een verbod op nieuwe herten. Door de bokken weg te halen sterft de populatie langzaam uit. Op veel plaatsen worden de mannetjes gecastreerd, maar dat kan leiden tot dieronvriendelijke toestanden. Het hoe en waarom hiervan wordt uitgelegd via de video onder dit bericht.

Vijf jaar

De verwachting dat het een jaar of vijf duurt voordat er geen herten mee over zijn. De vraag is dan wat je met grote, nu nog omheinde, terrein moet doen. De BBSB zit er naar eigen zeggen bovenop en wil betrokken worden bij een eventuele alternatieve invulling van de hertenkamp, mocht het zover komen. Voorzitter Martin Hovius: “In eerste instantie willen we dat de hertenkamp gewoon blijft bestaan. De hertenkamp is een centraal punt in Berkeloord en veel mensen binnen en buiten Lochem komen er graag.” Dit wordt onder meer bevestigd door een vermelding op het toeristische platform TripAdvisor.

Hovius, zelf dierenarts in ruste, zegt verder: “Van de andere kant is het goed dat er op een andere manier naar dierenwelzijn gekeken wordt dan 100 jaar geleden toen de hertenkampen werden aangelegd. Maar als herten zoveel groen, ruimte en rust hebben als in Lochem dan kan ik daar moeilijk bezwaar tegen voelen.” BBSB wil, als er echt een einde komt aan de hertenkamp in de huidige vorm, weten wat Lochem vindt van wat er moet gebeuren.

Enquête

In eerste instantie is de leden gevraagd wat ze ervan vinden en het bestuur ging op pad om passanten bij de hertenkamp persoonlijk te ondervragen. Dit leverde al ruim 150 ingevulde vragenlijsten op. Om zoveel mogelijk meningen te verzamelen, is de enquête nu breder uitgezet. Iederen kan deze invullen op de website van de belangenvereniging. En bij de hertenkamp zijn op vier plekken bordjes opgehangen met QR-codes waarmee ook passanten naar de vragenlijst worden geleid. Het gaat om vijf vragen, dus die kunnen gemakkelijk en snel worden beantwoord, ook op een smartphone.

Secretaris Nadine van Soest: “Omdat de hertenkamp voor heel Lochem van belang is, nodigen we alle inwoners van Lochem uit de vragenlijst in te vullen, ook die weinig bij de hertenkamp komen. Ga daarvoor naar enquete.bbsb.nl.” Invullen kan tot eind september. Daarna inventariseert de belangenvereniging de antwoorden, bespreekt de conclusies met de leden, publiceert de uitslag en bespreekt de uitslag met de gemeente en het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Vertrekpunt

“We zien deze enquête als een eerste inventarisatie van een mogelijk nadere invulling”, zegt Martin Hovius. “Dan hebben we een vertrekpunt. Gaat de hertenkamp inderdaad over een jaar of vijf weg, laten we ons als Belangenvereniging Beschermd Stadsgezicht Berkeloord zeer zeker nog nadrukkelijk horen bij de betrokken instanties.”

De hertenkamp bestaat ruim 90 jaar. Het ontstond in de jaren ’30 van de vorige eeuw via een legaat, een schenking aan de inwoners van Lochem. Hieraan werd de voorwaarde verbonden dat het in stand moet worden gehouden. Zomaar opdoeken lijkt dus geen optie, hoewel een wet een legaat uiteraard overruled. In 2019 stak de gemeenteraad, onder verwijzing naar het legaat, nog een stokje voor het afstoten van de hertenkamp door de gemeente.

Participatie

Het college van B&W wilde 20.000 euro per jaar besparen door privatisering maar merkte daarbij zelf ook op dat de hertenkamp wel in stand moest blijven. De gemeenteraad stelde destijds dat burgerparticipatie een optie was om de kosten te drukken. Voor zover bekend is het daar nog niet van gekomen. Wel is toen met BBSB, Waterschap Rijn en IJssel, Circulus een gebiedsvisie opgesteld voor de toekomst van de vijvers en de hertenkamp. De grote vijver op Berkeloord is het eerst aangepakt, waarbij ook omwonenden nadrukkelijk een rol speelden.

Vorig najaar stelde LochemGroen! schriftelijke vragen over de hertenkamp. Toen liet het college weten dat de hertenkamp fase 2 van de genoemde gebiedsvisie is. Concrete plannen lagen er nog niet. LochemGroen! maakte zich zorgen over dierenwelzijn door het weghalen van jonge dieren en door het voeren van brood. Hoewel ‘hertjes voeren’ sinds mensenheugenis een geliefde bezigheid is, kan brood tot gezondheidsproblemen bij de dieren leiden.

De villawijk Berkeloord is sinds 2007 beschermd stadsgezicht. Ook daar zal bij een eventuele verandering van functie rekening mee moeten worden gehouden.

Nogmaals de link naar de enquête: enquete.bbsb.nl

Waarschuwing deskundige
Dierenarts en docent diergeneeskunde uit Dodewaard was donderdag 3 augustus te horen op NPO Radio 1. Hoewel hij zelf vaak herten castreert in opdracht van gemeenten waarschuwt hij voor de mogelijke negatieve gevolgen ervan voor de dieren. Het afvallen van het gewei bij herten wordt hormonaal aangestuurd. Wanneer een hert is gecastreerd en de testikels – de bron van testosteron – zijn weggenomen, zal zijn gewei niet meer afvallen maar wél blijven groeien. Er ontwikkelt zich dan een zogenoemd ‘pruikgewei’, dat na een paar jaar zelfs een monsterachtige omvang kan aannemen. Het dier kan de last soms letterlijk niet meer dragen.

Volgens Klaver is vasectomie een alternatief. Dit is het onderbreken van de zaadleider. Het is een wat minder eenvoudige ingreep, maar met wat hulp wel gewoon uit te voeren in de open lucht.

Het interview met dierenarts Peter Klaver is HIER te horen en te zien.