Politiek verzet tegen afstoten hertenkamp

0
Een vorige poging om aan de hertenkamp te tornen leidde tot een heus actiecomité

LOCHEM – Het college van B&W van Lochem wil het beheer van de Hertenkamp, aan de Marinus Naefflaan afstoten en zo 20.000 euro per jaar besparen. Meedenken met Lochem (MmL), PvdA, D66 en CDA zijn daar tegen. Via een tegenvoorstel – dat over 2 weken in stemming komt – proberen deze fracties het plan te stoppen.

De hertenkamp hoeft overigens ook van het college niet weg. Sterker nog, het mág niet weg. Het betreft een legaat, waaraan rond begin jaren ’30 van de vorige eeuw de voorwaarde werd verbonden dat het in stand dient te blijven.

Verzet

Een eerdere poging van de gemeente om het af te stotend leidde tot een kleine volksopstand. Toen probeerde Lochem het door te schuiven naar de Stichting Verzorg- en Verpleeghuis Lochem (SVVL), dat toen eigenaar was van de naastgelegen De Hoge Weide.

Het villapark Berkeloord met de bijbehorende vijvers en hertenkamp werd in 2007 uitgeroepen tot beschermd stadsgezicht.

Onderzoek

Het college laat weten dat de waarde van de hertenkamp zeker ziet. Maar het beheer en onderhoud moet niet langer een gemeentelijke taak zijn, zo is de opvatting. Formeel staat in de Kadernota 2020 dat een onderzoek wordt gestart naar de mogelijkheden om de hertenkamp af te stoten aan derden of af te bouwen. Dat laatste klinkt nog het meest bedreigend maar dat is het volgens het college niet.

Andersom

Fractievoorzitter Lex de Goede van MmL stelde maandagavond  dat hij het bijzonder vindt dat een woordvoerder van de gemeente ook naar buiten toe benadrukte dat het ‘slechts’ om een onderzoek gaat en dat het college toch alvast 20.000 euro per jaar inboekt als structurele besparing. ,,Volgens mij moet dat andersom”, aldus De Goede.

Amendement

Het amendement stelt verder vast dat de hertenkamp sinds jaar en dag een integraal onderdeel is van de stad Lochem en dat ook toeristen en dagjesmensen ervan genieten. De Lochemse hertenweide staat zelfs op de toeristische website TripAdvisor.
De indieners van het amendement kunnen zich wel voorstellen dat wordt onderzocht in welke mate burgerparticipatie kan leiden tot de inzet van minder gemeenschapsgeld.

Stemming op maandag 27 mei.