‘Dierendagvragen’ LochemGroen! over Hertenkamp

0
Foto ter illustratie (born: freepik.com)

LOCHEM – Onder het motto ‘elke dag Dierendag’ heeft de fractie van LochemGroen! dinsdag (4/10) schriftelijke vragen gesteld over het Hertenkamp in Lochem. De fractie wil weten welk gedachten en beleid de gemeente voert en hoe het is gesteld met het dierenwelzijn. En, als het aan LochemGroen! ligt, is het bij velen geliefde ‘brood aan de hertjes voeren’ snel passé.

De fractie schrijft te hebben gehoord dat elke jaar jonge herten worden geboren en er structureel dieren worden onttrokken aan de kudde. ‘Hierbij maakt LochemGroen! zich zorgen over het dierenwelzijn van de herten’, zo is te lezen. Een andere vraag is wat er met deze herten gebeurt.

Menselijk voedsel

Een andere vraag is of het college van B&W bekend is met de schadelijkheid van menselijk voedsel, zoals brood, voor de herten. Gevraagd wordt om te overwegen om borden te plaatsen met informatie over wat wel en niet gevoerd. Bij andere hertenkampen, onder meer in Warnsveld, gebeurt dit al volgens LochemGroen!.

In een toelichting schrijft de partij dat herten brood heel slecht verteren waardoor ze maag- en darmproblemen krijgen. En tenslotte: ‘Het Hertenkamp moet een feest blijven voor mensen en dit ook worden voor de dieren.’

Vers brood meest schadelijk

Wie op Google zoekt op de combinatie ‘herten en brood’ vindt inderdaad de nodige berichten over oproepen van andere hertenkampen en dierenparken om geen brood te voeren aan de dieren. Herten zijn herkauwers en brood kan in de maag, of liever magen, gaan gisten. Vooral bij jonge dieren kan dit een fatale afloop hebben. Overigens doet het probleem zich vooral voor bij vers brood en dat is meestal niet wat mensen aan de hertjes voeren.