LAREN/LOCHEM – De Buurt Energie Strategie (BES) waaraan in het Larense Broek en omgeving wordt gewerkt trekt de belangstelling van politiek en bestuur. Dat bleek maandagavond toen het CDA vragen stelde aan wethouder Henk van Zeijts over het aangekondigde plan. Belangrijkste antwoord: Een buurt die zelf met een energieplan komt krijgt geen garantie dat het gevrijwaard blijft van plannen van buitenaf.
Later deze week volgt een uitgebreid artikel over de plannen van het Larense Broek…
Het Larense Broek wil het welzijn van de inwoners van het buitengebied centraal stellen en zet in op een mix van behoud en herstel van het landschap en het voorzien in de eigen energiebehoefte. Een achterliggende gedachte is om zo grootschalige projecten voor zon- en windenergie buiten de deur te houden.
Regionaal
Op de vragen van het CDA zei de wethouder dat hiervoor geen garantie kan worden gegeven. De gemeente Lochem is bezig met het opstellen van een Regionale Energie Strategie (RES) en daaruit vloeien mogelijk extra opgaven voort voor het buitengebied. Als het gaat om het produceren van duurzame energie is het volgens Van Zeijts onvermijdelijk dat het buitengebied de kernen van energie moet gaan voorzien. Dan is er dus meer nodig dan alleen de eigen behoefte.
Overigens staat het Larense Broek daar niet afwijzend tegenover, maar wel is dat gepaard gaat met grote windturbines of grootschalige zonneparken. Kleinschaliger projecten zijn bespreekbaar.
Positief
Zowel het CDA als de wethouder spreken van een positief project waarvan de uitkomst met belangstelling tegemoet wordt gezien. De Stichting Buurtbelangen Larense Broek heeft een bijdrage van de gemeente ontvangen. Van Zeijts: “We beschouwen het als ieder ander burgerinitiatief dat een bijdrage levert aan een maatschappelijk thema. Het is echt een project van de buurt zelf. Als gemeente hebben we er geen invloed op en kunnen dus ook geen garanties geven. Dat weten de betrokkenen zelf ook”, zo zei hij.