Eefde centraal in nieuwe bevrijdingsvideo [video]

0

EEFDE – In een nieuwe video uit de reeks in het kader van 75 Jaar Vrijheid is een aflevering over oorlog en bevrijding van Eefde verschenen. Hier vertelt Jan Hijenk over de gebeurtenissen uit die tijd aan de 11-jarige Sebastiaan de Vries. Het is een indrukwekkend verhaal met een markante afloop.

De familie van Jan Hijenk ving in de oorlog meerdere onderduikers op. In het verhaal is een prominente rol weggelegd voor de marechaussee Wouter van Benthem. Hij verbleef bij de familie maar soms werd de grond te heet onder de voeten. Een moedige plaatselijke politieman waarschuwde als hij weet had van een aanstaande razzia.

Naar Gorssel

Op zulke momenten ging Van Benthem naar het gemeentehuis van Gorssel, waar een oom van Jan Hijenk concierge was. Hij woonde er ook. Op zolder kon de onderduiker slapen, tussen allerlei radiotoestellen. Die waren in de tijd streng verboden.

Niet ver voor de bevrijding stortte een V1 neer in een sloot bij Eefde. Jan (toen 12 jaar) en Wouter gingen er naar toe om er, ondanks waarschuwingen dit niet te doen, de benzine uit te halen. Daarbij werden ze betrapt door twee landwachters. Toen bleek dat Wouter een domme fout had gemaakt. Hij had naast een (vervalste) ID, waar op stond dat hij landbouwer was, ook zijn persoonsbewijs bij zich die hem ontmaskerde als marechaussee. Die kwam bij een fouillering aan het licht.

Ontknoping

Hij werd in eerste instantie opgesloten in het gemeentehuis van Gorssel. Voordat Jan’s oom hem kon bevrijden werd hij opgehaald door de Duitsers en naar Zutphen gebracht. Daar overkwam hem iets dat bijna ongelooflijk is. Hij ontsnapte op wonderbaarlijke wijze aan de dood. Hoe dit gebeurde zetten we graag in als echte cliffhanger… Dus, bekijk de video zelf maar voor de ontknoping.

Alle video’s uit de reeks zijn te vinden op de website van de gemeente Lochem.