Hof van Gelre: Overleven in coronatijd

0
Directeur Arne Heitmeijer van hotel Hof van Gelre (foto: LochemsNIeuws)

LOCHEM – Afgelopen november zette directeur Arne Heitmeijer van hotel Hof van Gelre alle groepsreserveringen voor 2020 op een rijtje. “Drie A-viertjes vol. Ik zei tegen onze medewerkers: Het wordt een topjaar!” Het liep allemaal anders. Alle reservering geannuleerd. Nu het land bijna letterlijk weer wat opbloeit, blijft het lastig werken. “Ik ben een optimist maar we maken het verlies van de afgelopen tijd dit jaar nooit meer goed”, aldus Heitmeijer. 

Het ontvangen van groepen is een belangrijke peiler voor hotel Hof van Gelre. Met bussen tegelijk worden de gasten vaak aangevoerd. “Individuele gasten besteden wellicht wat meer bij ons maar groepen maken het werk gemakkelijker. Het in- en uitchecken is zo gebeurd, je hebt in een klap een goede bezetting van de kamers en ook het koken en uitserveren kan efficient”, zo legt Arne Heitmeijer uit.

Groepsreizen

Opvallend veel van die groepen komen uit België. Heijtmeijer bezocht het land twee jaar geleden samen met een medewerker en herhaalde dit in 2019 nog eens. Groepsreizen zijn bij de zuiderburen erg gewild, dus lag het voor de hand om touringcaroperators te bezoeken en te vertellen over de mogelijkheden van ons hotel, Lochem en de Achterhoek. “Dat heeft ontzetten goed gewerkt. Sindsdien krijgen we veel reserveringen van die bedrijven. Door de gasten en de buschauffeur in de watten te leggen komen die met enthousiaste verhalen terug. Daardoor blijven de boekingen komen”, aldus Heitmeijer.

De Belgen nemen deel aan verschillende arrangementen, zoals fietsen en wandelen. Maar ook de zogeheten surprise-tochten zijn populair. De deelnemers weten dan vooraf niet waar ze terechtkomen. Arne Heitmeijer noemt verder een arrangement voor boeren uit Vlaanderen. “Die kunnen nooit te lang van huis dus dat zijn reserveringen voor één nacht. Ze bezoeken hier agrarische bedrijven en aanverwante zaken. ‘s Avonds verzorgen wij hier een stevig boerenbuffet. De tweede dag worden ze ‘s avonds weer thuis afgeleverd.”

Veel afzeggingen

Naast de Belgen werden dit jaar veel mensen verwacht in het kader van ’75 Jaar Vrijheid’. Britse veteranen, een Canadees mannenkoor dat te gast zou zijn bij het Lochems Mannenkoor, een grote groep Oostenrijkse harmonicaspelers en een Amerikaanse groep van 50 personen die vier nachten zouden blijven. Allemaal gecanceld. En ook door een grote internationale familiereünie in september ging een streep.

Toen de lockdown half maart inging mochten hotels wel open blijven maar het devies ‘blijf thuis’ werd door bijna iedereen goed opgevolgd. Een leeg hotel was het gevolg. Aanvankelijk werd nog geprobeerd om gasten te lokken met speciale acties. Eén daarvan haalde zelfs de voorpagina van de krant.

Arrangement

Arne Heitmeijer had een arrangement bedacht waarbij mensen uit de regio voor 50 euro een viergangendiner werd aangeboden en voor 1 euro extra kon een hotelovernachting worden geboekt. Daardoor werden de deelnemers hotelgast en mochten ze volgens de geldende regels dus eten in het restaurant. “Die actie haalde zelfs het burgemeestersoverleg binnen de Veiligheidsregio. We kregen te horen dat het zo niet kon. We mochten het arrangement wel aanbieden maar zonder de toevoeging van de 1 euro per overnachting. Daardoor klonk het toch ineens niet meer zo bijzonder.”

Weer meer gasten

Sinds een paar weken is het aantal gasten weer toegenomen. Zo’n 45 tot 50 gasten per dag, van de maximaal 80 die het hotel kwijt kan. Aanvankelijk waren die gasten ook qua maaltijden aangewezen op het hotel omdat de overige horeca gesloten was. Dit is sinds tweede pinksterdag niet meer zo en kunnen de hotelgasten ook weer ‘buiten de deur’ eten al moeten ze daarvoor wel reserveren.

Arne Heitmeijer zegt: “Er wordt weer gebeld en gemaild en het komt weer op gang. Maar het werkt toch anders met al die regels die voorlopig nog gelden. Onze ontbijtzaal heeft normaal 78 stoelen, nu nog maar 26. Als het drukker is moeten mensen hun ontbijt in anderen ruimten nuttigen, zoals de lounge en de serre. Of het terras als het weer het toelaat.”

Uitdaging

Hij vervolgt: “In het restaurant hebben we ook minder plaatsen beschikbaar. Het wordt nog een uitdaging als we weer volledig bezet zijn om iedereen te bedienen. Naast elke tafel staat nu een kleinere tafel. Daar zetten we alles op en de gast moet het dan zelf pakken. Het kan, maar je wilt dit eigenlijk niet. Je wilt ze liever op een beetje flamboyante manier bedienen. En gastvrijheid tonen. Ons product moet het hebben van dienstbaarheid en beleving.”

Dat hotel Hof van Gelre veel ouderen trekt en die tot de risicogroepen behoren, maakt het extra lastig. Toch zien ze aan de Nieuweweg weer meer ouderen opduiken die er even uit willen. Ze krijgen in het hotel een koffertje met onder meer een aantal lekkere dingen, maar ook een setje kaarten die is bedoeld om het gesprek tussen partners die elkaar niet heel veel meer te vertellen hebben weer op gang te brengen. Op de kaartjes staan vragen als: ‘Wat vind je het leukste aan mij?’ of ‘Waarom ben je ooit op mij gevallen?’ Zo wordt een relatie weer spannend.

Overleven

Arne Heitmeijer is ervan overtuigd dat het hotel deze lastige periode overleeft, hoewel hij beducht is op de ‘tweede golf’. De onzekerheid moet verdwijnen voordat er weer groepen gaan reserveren. Busreizen zijn op dit moment nauwelijks een optie. En de oproep om vakantie in eigen land te vieren heeft vermoedelijk niet veel effect voor hotels. Recreatieparken, campings en verhuurbedrijven hebben daar meer baat bij. Mogelijk kan het najaar bij ons nog wat goedmaken maar een totale compensatie zit er niet in.

“We kunnen potentiële gasten gelukkig vertellen dat deze regio qua besmettingen niet heel zwaar is getroffen door corona. We sturen ze vooraf de coronaregels toe, zodat duidelijk is hoe we momenteel werken. Het is zaak de komende tijd wat te verdienen, want het eerste half jaar hebben we nauwelijks omzet gedraaid en ontbreekt het benodigde vet op de botten. Gelukkig hebben we nog een buffer, maar al te lang moet dit niet duren”, aldus Arne Heitmeijer.

Jubileum chefkok

Vorige week was chefkok Wim Holmer 35 jaar in dienst. Hij begon als zelfstandig werkend kok en klom op tot souschef. Sinds 25 jaar zwaait hij de scepter in de keuken van Hof van Gelre. Tot grote tevredenheid van de directie. “Wim is de rust zelve, ook als het even hectisch wordt. Dan helpt het overigens niet als je hem probeert aan te sporen. Dat werkt niet en is ook nooit nodig. Als het moet gaat het werk in de keuken, ook bij een volle bak, in een hoog tempo door”, zo luidt het oordeel. “Wim is een steunpilaar in de keuken en een pijler in tijden van corona.”