Drinkwatercampagne van start in De Beemd

0
Het startsein van de watercampagne in De Beemd. (foto: gemeente Lochem)

LOCHEM – In De Beemd in Lochem is maandag een drinkwatercampagne gestart die kinderen moet verleiden om rond de zwemles water te drinken in plaats van een zoete frisdrank. Naast Lochem doen Apeldoorn, Brummen, Hattem en Voorst mee aan de campagne. 

Startsein
Wethouder Trix van der Linden gaf het startsein voor de campagne. Ze deed dat tijdens de zwemles in De Beemd door met de kinderen en badmeester met waterbidons te proosten op de start. In het voorjaar sluiten de buitenbaden in Almen, Laren en Gorssel aan bij de campagne. In totaal doen vijf binnenbaden en vier buitenbaden in de JOGG-gemeenten mee. De afkorting staat voor Jongeren Op Gezond Gewicht. Er wordt samengewerkt met de GGD Noord- en Oost-Gelderland.

Doelgroep
Voor de campagne, die tot na de zomer doorloopt, is bewust gekozen voor de doelgroep zwemlessende kinderen en hun ouders. Christien Pieterse van GGD Noord- en Oost-Gelderland legt uit: ,,Via de zwembaden kunnen wij veel kinderen en hun ouders bereiken. Bijna elk kind volgt zwemles en komt daarvoor wekelijks in het zwembad . En veel ouders blijven tijdens de zwemlessen in het zwembad wachten. Een goed moment om kinderen en ouders enthousiast te maken voor het drinken van water in plaats van zoete drankjes. Want Nederlandse kinderen drinken (veel te) veel zoete drankjes en weinig water. We zijn heel blij dat de zwembaden willen meewerken aan deze campagne.”

Waterhelden
In de drinkcampagne staan drie Waterhelden centraal: Spetter de octopus, Spatter de dolfijn en Spater de krab. Christien Pieterse: ,,Deze Waterhelden beleven allemaal avonturen in en rond het water. Van deze avonturen krijgen zij dorst en die dorst lessen zij door water te drinken. We hopen dat de kinderen de Waterhelden en hun avonturen leuk vinden. Zo leuk, dat ze ook een waterdrinkende Waterheld willen worden. Elke maand krijgen de kinderen in het zwembad een nieuw avontuur van de Waterhelden. Daarnaast zijn er cadeautjes die de kinderen krijgen of kunnen winnen, zoals een bidon en een stickervel van de Waterhelden. Voor ouders is er een flyer met uitleg over de campagne en tips om water drinken (thuis) leuk te maken. De zwembaden krijgen  campagnematerialen, die zij bij de zwemlessen kunnen gebruiken.”

JOGG
De vijf gemeenten Apeldoorn, Brummen, Hattem, Lochem en Voorst sloten zich begin 2015 voor drie jaar aan bij Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG) onder de naam “Gewoon, Gezond Gewicht!”. Een subsidie van de provincie Gelderland maakte dit mede mogelijk. JOGG is een integrale aanpak waarbij iedereen in stad, dorp of wijk zich inzet om gezond eten en bewegen gemakkelijk en aantrekkelijk te maken. Jongeren, hun ouders en hun omgeving staan hierbij centraal. Het is een lokale aanpak waarbij niet alleen ouders en gezondheidsprofessionals zich bezighouden met het bevorderen van een gezonde leefstijl bij kinderen, maar bijvoorbeeld ook winkeliers, bedrijven, scholen en de gemeente zelf.