Drie jonge knapen telen eerlijke aardappels

0
Vlnr: Elias den Herder, Bram van Lulofs Umbgrove en Jelle Septer (foto: LochemsNieuws)

LOCHEM/EEFDE – Het begon met een aardappelpoter die ze voor 50 euro konden kopen van een buurman. Afgelopen winter staken Elias den Herder uit Warnsveld, Bram van Lulofs Umbgrove uit Almen en Jelle Septer uit Harfsen de koppen bij elkaar om te overleggen wat ze die machine zouden gaan doen. Ze besloten om zich te storten op de biologische aardappelteelt. De eerste oogst wordt momenteel binnengehaald. Ze vonden al twee mooie verkoopkanalen. Jumbo Lochem en Coop Versluis in Eefde zien wel brood in een eerlijk geteeld streekproduct.

Het drietal heeft de agrarische aspiraties niet van vreemden. De ouders zijn actief in de sector. Bram en Elias hebben een agrarisch opleiding en Jelle studeert werktuigtechniek. De eerste oogst komt van een stuk land van 0,4 hectare aan de Dennendijk bij Warnsveld. Met 8 á 9 mensen, allemaal jonge vrienden, worden de piepers met de hand geraapt. Dit levert naar verwachting zo’n 10 grote kisten van 1200 kilo per stuk worden uiteindelijk gevuld. Het land is van de vader van Elias die even verderop een biologische veehouderij runt.

Twee rassen

Het gaat om de rassen Agria en Vitabella. “Dit zijn resistente rassen die niet erg bevattelijk zijn voor ziektes. Dat is natuurlijk belangrijk omdat we biologisch en dus zonder bestrijdingsmiddelen willen telen”, zegt Elias. Langs de rand van de akker staan stroken met haver en bloemen. Zo is er ook aandacht voor de biodiversiteit.

“We hebben niet beregend. Ondanks de droogte van deze zomer valt de opbrengst niet tegen”, aldus Bram. Een kistje met net geraapte aardappelen laat zien dat het gaat om gave, schone exemplaren van een mooi formaat.

Gevraagd naar de ‘kosten-baten-analyse’ laat het drietal weten: ‘Dat zit wel goed. De kosten zijn relatief laag, temeer omdat we gebruik konden maken van werktuigen van onze ouders en geen bestrijdingsmiddelen hoefden te kopen. Door te oogsten met vrienden blijven de kosten binnen de perken.”

Supermarkten

Nadat het idee was geboren werden een aantal supermarkten in de regio benaderd. De oogst moet immers ook worden verkocht. Edwin Versluis van Coop Eefde en manager Anne Cents van Jumbo in Lochem wilden dit streekproduct wel aanbieden aan hun klanten. Via die weg kan niet de hele oogst worden weggezet, maar de jonge aardappeltelers hebben nog meer ijzers in het vuur. Er zijn contacten met een boerderijwinkel in de Achterhoek en gedacht wordt aan een bericht in de digitale nieuwsbrief van Almen waarin mensen worden uitgenodigd om aardappels te bestellen. Die worden dan thuisbezorgd.

Omdat op een stuk land liefst niet vaker dan eens per drie jaar aardappels verbouwd moeten worden, wordt volgend jaar uitgeweken naar een stuk land van de familie Lulofs Umbgrove in Almen. Bram zegt: “Dat is wat zwaardere grond dat vocht beter vasthoudt dan hier. Misschien gaat het daar nog beter.”

Korte keten

Manager Anne Cents van Jumbo Lochem zegt dat hij het initiatief van de drie jonge boeren graag steunt. “Het sluit aan bij ons streven om maatschappelijk verantwoord te ondernemen en in de trend om producten uit de zogeheten korte keten aan onze klanten te bieden.” De klanten worden geïnformeerd via een poster in winkel, via een advertentie en sociale media.

Terry Stok van Coop Versluis in Eefde wijst op het beleid van Coop: “Als buurtsuper geven we dingen terug aan de buurt. Zo doen we aan sponsoring en steunen we waar mogelijk lokale ondernemers. We vonden dit een leuk initiatief dat we graag een boost geven. Voor onze klanten is het ook goed nieuws. Die hebben steeds meer waardering voor lokale producten.”