Knooppunt Mantelzorg biedt luisterend oor en praktische hulp

0
Anke Muizelaar (l) en Marieke Muilerman van het Knooppunt Mantelzorg (foto: LochemsNieuws)

LOCHEM/GORSSEL – Mantelzorgers. Daar zijn er heel erg veel van in de gemeente Lochem, al zal niet iedere betrokkene zich herkennen in dat woord. De zorg voor een naaste is voor de meeste mensen vanzelfsprekend, zeker in het begin. Maar wat als die taak steeds zwaarder wordt en steeds meer tijd en energie vragen? Het Knooppunt Mantelzorg kan dan ondersteuning bieden.

Het Knooppunt Mantelzorg is een onderdeel van de Stichting Welzijn Lochem (SWL) en wordt gefinancierd door de gemeente Lochem. Er werken drie consulenten. Dit zijn Anke Muizelaar, Marieke Muilerman en Collin te Booij. Die laatste is jongerenwerker en hij richt zich dan ook vooral op jonge mantelzorgers. Daarvan zijn er bij SWL maar liefst zo’n 160 in beeld.

Rubriek

In totaal zijn er 925 mantelzorgers in de gemeente die bekend zijn bij het Knooppunt. “Vermoedelijk is dat het topje van de ijsberg”, zegt Anke Muizelaar. “We proberen dan ook in beeld te komen bij mensen die ons nog niet kennen.” Deze week start een rubriek in de Berkelbode met informatie van het Knooppunt Mantelzorg zelf. Deze verschijnt in totaal drie keer, eens pers maand, op een halve pagina. De bedoeling is om zoveel mogelijk informatie die nu al via nieuwsbrieven wordt gedeeld bij mensen te krijgen die de organisatie nog niet kent.

“Veel mantelzorgers hebben het gevoel dat ze alles zelf moeten uitvinden. Ze gaan ook maar door. Ze cijferen zichzelf weg en ze blijven hun grenzen maar verleggen. De balans tussen de zorg voor de ander en de mens achter de mantelzorger raakt dan makkelijk zoek. Het aantal mantelzorgers dat overbelast raakt, met soms zelfs een burnout tot gevolg, is niet gering. Wij kunnen helpen als het te zwaar wordt. Het besef dat er iemand is die met je meekijkt en naar je luistert geeft al verlichting. We kunnen helpen bij het vinden van backup zodat de mantelzorger weer wat meer tijd voor zichzelf vindt. Maar ook bij het organiseren van professionele zorg en voorzieningen. Waar vind ik de juiste zorg, bij welk loket moet ik zijn? Daar komen vaak veel formulieren bij kijken”, aldus Anke Muizelaar. De mantelzorgmakelaar kan daarbij ondersteunen.

Luisterend oor

Marieke Muilerman vult aan: “Veel mensen hebben al veel baat bij een luisterend oor. En we organiseren activiteiten waarbij we mantelzorgers met elkaar in contact brengen. Alleen al de wetenschap dat anderen hetzelfde ervaren helpt vaak. Mantelzorgers die elkaar ontmoeten hebben vaak aan een half woord genoeg om elkaar te begrijpen.” Er worden ook zogeheten respijtweekenden gehouden en ook daar blijkt dat het altijd snel klikt tussen de deelnemers. “Jaarlijks organiseren we zo’n respijt weekend. Er even tussenuit”, zo klinkt het.

Onder de activiteiten van het Knooppunt Mantelzorg zijn wandelingen en creatieve workshops. Dat zijn laagdrempelige manieren om met elkaar te praten over de ervaringen en problemen, maar ook een goede afleiding van de dagelijkse beslommeringen. Mantelzorgers die elkaar ontmoeten houden vaak contact. Ze zijn elkaar tot steun. Vooral de mentale ondersteuning is daarbij van belang.

Nazorg

De onderlinge steun blijft vaak ook bestaan nadat de zorgvrager – vaak een partner of familielid – komt te overlijden. “Juist dan heeft een mantelzorger behoefte aan steun. Ook wij willen er dan nog voor ze zijn en de nodige nazorg bieden”, zegt Anke Muizelaar.

Bij de pogingen om zoveel mogelijk mensen te bereiken wordt de informatie van het Knooppunt ook gedeeld met huisartsen, praktijkbegeleiders en thuiszorgorganisaties. Die hebben vaak het eerste contact met mantelzorgers. Ook werkgevers worden gewezen op het bestaan van het Knooppunt omdat zij mogelijk geconfronteerd worden met medewerkers die hun werk moeten combineren met mantelzorg. Ook dat kan tot lastige situaties leiden.

Website

Verder is er een Facebookpagina waar informatie is te vinden over de activiteiten die worden aangeboden. En er wordt gewerkt aan de website van het Knooppunt. Het streven is dat mensen daar veel meer dan nu dingen zelf kunnen regelen en er de informatie vinden die hen op weg helpt. Ook adviezen en een rubriek met ‘veelgestelde vragen’ moeten daar een plek vinden.

De meeste van de jonge mantelzorgers worden bereikt via het Staring College. Daar krijgen eerstejaars een voorstelling en een mentorles over mantelzorg gepresenteerd. De gemeente ondersteunt mantelzorgers – jong en oud – met het Mantelzorgcompliment. Dit gebaar ter waarde van 100 euro kan worden aangevraagd via de website van SWL. Voor jonge mantelzorgers is er een cadeaubon van 25 euro en een uitnodiging voor een grote fundag naar een pretpark.