Dit moet je weten over een (elektrische) fietsverzekering

0
Foto ter illustratie (bron: PR)

Van alle spullen worden fietsen het meest gestolen. De gemiddelde fietsendief heeft het vooral gemunt op de elektrische fiets. Ook georganiseerde bendes zien een lucratief verdienmodel in het stelen van fietsen. Ze laden vaak meerdere fietsen tegelijk in een busje, met een specifieke interesse in e-bikes. De (elektrische) fietsverzekering dekt ook schade als gevolg van diefstal.

Dit is een artikel in een serie adviserende berichten over leven, wonen en geld dat LochemsNieuws brengt in samenwerking met de Leven & WonenDesk Lochem. Lees HIER meer over deze samenwerking.

Het stelen van een elektrische fiets levert voor dieven over het algemeen meer op dan een reguliere stadsfiets. E-bikes zijn een stuk duurder. Van de in 2022 gestolen fietsen had 61 procent een waarde boven de tweeduizend euro. Je kunt jouw (dure) e-bike verzekeren. Let op de verschillende soorten verzekeringen én voorwaarden.

Verschillende soorten fietsverzekeringen
Je kunt je fiets op de volgende manieren verzekeren:

– Aflopende fietsverzekering
Na het afsluiten van de verzekering betaal je in één keer de premie voor een bepaalde periode. Dit is vaak drie tot vijf jaar. In die periode is jouw fiets verzekerd tegen diefstal of als deze total loss raakt. Je krijgt echter niets terug van de betaalde premie. Koop je een nieuwe fiets na diefstal? Dan moet je weer een nieuwe fietsverzekering afsluiten.

– Doorlopende fietsverzekering
Je betaalt eens per maand of per halfjaar premie. Betaal je de premie per half jaar en wordt in dat half jaar de fiets gestolen, dan krijg je de te veel betaalde premie terug. Je betaalt dus nooit premie voor een fiets die je niet meer hebt. Na drie jaar ben je vaak wel duurder uit dan met een aflopende fietsverzekering.

Met een allrisk-verzekering ben je het best gedekt tegen schade en diefstal. Vaak valt hier ook schade onder die wordt veroorzaakt door vallen, brand of een aanrijding. Houd wel rekening met een eigen risico na schade. Je kunt ook kiezen voor een diefstalverzekering waarbij je alleen verzekerd bent tegen diefstal.

Geen dekking zonder goed fietsslot
Vanwege de diefstalgevoeligheid gelden strikte voorwaarden bij een fietsverzekering. Zo moet jouw elektrische fiets een speciaal twee sterren ART-slot hebben. Geef vervolgens het sleutelnummer van dat slot door aan de verzekeraar. Als je fiets niet op slot heeft gestaan en je kunt de twee sleutels niet overhandigen, dan vervalt de dekking. Bij sommige verzekeraars hoef je jouw fiets in een privéruimte, overhandigend zoals je schuur, niet op slot te zetten. Bij diefstal moet je wel inbraakschade aantonen.

Bij duurdere elektrische fietsen (bijvoorbeeld meer dan € 3.500) kan een tweede ART-slot verplicht worden gesteld. Na diefstal kan tot drie maanden worden gevraagd om extra informatie. Denk aan het proces-verbaal, aankoopnota, de accessoires en de ART-sloten.

Let bij e-bike op dekking van accu
De accu van een e-bike is kostbaar en gevoelig voor schade. De manier waarop deze is gedekt bij schade of diefstal verschilt per verzekeraar. Vaak wordt een afschrijfwaarde van 1,5% per maand gerekend. Dit betekent dat je naarmate de accu ouder wordt steeds minder vergoed krijgt bij schade. Bij diefstal wordt er bij veel verzekeraars geen afschrijving berekend. Een enkele verzekeraar biedt helemaal geen dekking als er een losse accu wordt gestolen.

Premie fietsverzekering
De premie van een fiets- of e-bikeverzekeringen kunnen flink uiteenlopen. De hoogte van de premie is afhankelijk van onder andere:
– Het soort fiets.

– De aanschafwaarde.

– Jouw postcode. In grote steden is de premie vaak hoger dan op het platteland.

– Jouw leeftijd. Sommige verzekeraars rekenen een hogere premie als je jonger bent.

De premie van een verzekering hoeft niets te zeggen over de voorwaarden. Zo kan een verzekeraar die langzaam afschrijft alsnog interessanter zijn bij een hogere premie.
Bij veel fietsverzekeraars kun je aanvullende dekkingen afsluiten voor bijvoorbeeld ongevallen, verhaalrechtsbijstand en pechhulp.

Benieuwd hoe jij je e-bike het beste kunt verzekeren? De verzekeringsspecialisten van Leven & WonenDesk adviseren je hier graag over.

Leven & WonenDesk
Team VerzekeringenDesk
Nieuwstad 7, Lochem
Telefoon: 0573 255401
Of plan direct een online afspraak op levenenwonendesk.nl.