Nieuwe editie van ‘Land van Lochem’ is uit

1
Detail van de cover van 'Land van Lochem'

LOCHEM/LAREN – ‘Land van Lochem’ is het blad van het Historisch Genootschap Lochem-Laren- Barchem. De eerste editie van 2023 verschijnt rond 31 maart. Hierin is onder meer een verhaal te vinden over de laatste stadsboer in Lochem. Ook leven en werk van de bekende schoolmeester en onderwijsvernieuwer Gerrit Porp wordt nader belicht.

Verder komt de geschiedenis van de Zwiepseweg aan bod, net als het eerste deel van het bijzondere verhaal van Derck Wansink, eigenaar van de bekende boerderij ‘t Have in Laren. En het monumentale Huize Beukenstein wordt eveneens in twee delen beschreven. Het statige pand aan de Ampsenseweg is al sinds 1931 een plek waar vrouwen die werkzaam zijn, of waren, in de gezondheidszorg van een week vakantie kunnen genieten. Vroeger met een protestants-christelijke achtergrond, maar nu voor alle gezindten.

22e jaargang

Het tijdschrift ‘Land van Lochem’ begint alweer aan de 22e jaargang. Nog eerder, in 1983, werd gevierd dat Lochem 750 jaar geleden stadsrechten kreeg. Dat leidde tot veel activiteiten en zelfs een bezoek van de Koninklijke familie. De viering zorgde ook voor hernieuwde belangstelling voor de geschiedenis van stand en ommeland. Dat jaar richtte een groep enthousiaste amateurhistorici en andere belangstellenden de Historische Vereniging Lochem-Laren op.

Deze vereniging is met de later opgerichte Stichting Streekgeschiedenis Lochem en omstreken en de Stichting Streekmuseum in 2001 gefuseerd tot het Historisch Genootschap Lochem-Laren-Barchem zoals we dat nu kennen. Bij die fusie gingen het tijdschrift ‘Het Scholtambt van Lochem’ van Historische Vereniging Lochem-Laren en het blad Belvédère van de Stichting Streekgeschiedenis) samen verder als ‘Land van Lochem’.

Alle artikelen

De in totaal 40-jarige tijdschriftgeschiedenis, met talloze bijzondere verhalen zoals herinneringen van bekende en onbekende streekgenoten, verslagen van diepgaand historisch onderzoek, inbreng van werkgroepen, informatie over het vele erfgoed van
Lochem. Al die tijdschriften zijn nog in te zien in de bibliotheek in de Veldmaat, het thuishonk van het Historische Genootschap.

Alle artikelen die in de loop der jaren in ‘Land van Lochem’ verschebnen zijn inmiddels ook online beschikbaar op de website van het Historisch Genootschap. Daar is overigens nog veel meer te vinden over het verleden van Lochem, Laren en Barchem. Vrijwilligers van het genootschap zijn momenteel bezig met een ‘megaklus’: het overzetten van de fotocollectie met ruim 17.000 foto’s naar de systemen van Erfgoedcentrum Zutphen, het regionaal archief. Bereikbaar via de site van het Historische Genootschap of rechtstreeks via www.erfgoedcentumzutphen.nl.

Lid worden

‘Land van Lochem’ is verkrijgbaar bij de bekende verkooppunten. Leden krijgen het blad thuisbezorgd. Lid worden kost 25 euro. Een aanmeldformulier is HIER te vinden.

Hieronder de volledige cover van de nieuwe ‘Land van Lochem’:

1 REACTIE

Comments are closed.