30 oktober: Levende Namen 2022

0

LOCHEM – Op zondag 30 oktober wordt de 10e Levende Namen gehouden op de Nieuwe Begraafplaats in Lochem. Tussen 17.00 en 20.00 uur is iedereen daar welkom om een dierbare overledene te herdenken. 

Die ene naam schrijven in zand, voor die ene naam een bloembolletje planten, die ene naam in een gedicht herkennen: drie voorbeelden van rituelen die belangstellenden kunnen doen tijdens Levende namen. Een wandeling is mogelijk over de begraafplaats, waar de route verlicht wordt door vele fakkels. Een 20-tal gedichten staan langs de route opgesteld. En op bijna net zo veel plaatsen kan iedereen een ritueel uitvoeren, waarbij de naam van een dierbare overledene centraal staat.

Troost

De Stichting Levende Namen stelt in een persbericht dat de aanwezigheid van zoveel mensen met herinneringen een troost is: ‘Je bent een van de velen. Een blik, een glimlach, een traan, een luisterend oor helpen om te herinneren en te herdenken.

De gedichten langs de route zijn van onder meer Toon Hermans, Bert Schwitters, Jan Rot. Met telkens een andere beleving, een andere kijk op rouw en verlies. De gedichten blijven staan tot het eind van het jaar. Op 30 oktober draagt een dichteres ter plekke gedichten voor.

Rituelen

Met de rituelen wordt op deze route aandacht gegeven aan de betekenis van de naam van een overleden dierbare. Op deze spirituele wijze wordt de naam op een bordje geschreven bij een bloembolletje, wordt de naam gezongen door een zangeres, wordt de naam getekend in zand of op een kei. Er kan een wens ‘naar boven’ worden geschreven: net als een wens ‘van boven’ ontvangen. Kunstenaars en vrijwilligers begeleiden de rituelen.

De gedachtenisbijeenkomst is gratis en voor iedereen vrij toegankelijk. Een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld. Daarvoor is aan het eind van de route de gelegenheid. Daar wordt gratis koffie en thee aangeboden. Meer informatie is te vinden op www.levendenamen.nl.

Plaats: Nieuwe Begraafplaats, Zutphenseweg Lochem
Datum: 30 oktober 2022
Tijd: 17.00 uur – 20.00 uur

Over LEVENDE NAMEN:
Sinds 2011 organiseert de stichting ieder jaar een inspirerende gedachtenisbijeenkomst voor nabestaanden van overleden dierbaren. Met deze bijeenkomst willen wij hen helpen om opnieuw of op een andere wijze de herinneringen een plek in hun leven en hart te geven.

De gedichtenwandelingen in 2020 en 2021 waren een alternatief voor de door corona uitgevallen gedachtenisbijeenkomsten. De reacties op deze wandelingen waren zo overweldigend dat besloten is om de gedichtenwandeling standaard onderdeel te laten uitmaken van de jaarlijkse activiteiten. Deze wandeling wordt opnieuw ingericht en uitgezet met nagenoeg allemaal nieuwe gedichten.

Het hele evenement wordt verzorgd door vrijwilligers: bestuur en werkgroepen met 10 man/vrouw en zo’n 60 mensen rond en op de dag zelf.